Rakvere Rägavere mõis peaks Rakvere muuseumi filiaalina jääma riigi omandusse, seisab mitmete Lääne-Virumaa kultuuriorganisatsioonide juhtide poolt allkirjastatud avalikus pöördumises. Lääne-Viru naisliidu eestvõttel koostatud avalik kiri saadeti Riigikogule, valitsusele ja kultuuriministrile pärast seda, kui Rägavere riigimõisa erakätesse müümise esimene voor ebaõnnestus. Maavanem Marko Pomerants otsustas esitada valitsusele ettepaneku Rägavere mõisa teistkordse müügi otsustamiseks.

“On karta, et pakkumine läheb EV valitsuse nõusolekul uuele ringile ja siis võidakse vähendada seni esitatud muinsuskaitse lisatingimusi ja lõhkuda aastatega loodud kunstivaramu komplekssust,” seisab kaheteistkümne allkirjaga pöördumises.

Allakirjutanud esindavad peale naisliidu Rakvere linnavalitsuse kultuurikomisjoni, Rakvere kirjandusklubi, pedagoogikakooli ja galeriid, firmat Virumaa Näitused, Vilde ja Virumaa kirjanduspreemia laureaate.

Tänavune aasta kavatsetakse Lääne-Virumaal kuulutada mõisakultuuri aastaks. “Loodan väga, et maakond ei alusta mõisakultuuri aastat esimese Virumaa restaureeritud mõisa mahamüümisega,” ütles pöördumise initsiaatoreid Ilme Post.

“Rägavere korduv müükipanek on kultuuriline sigadus, mis näitab, et probleemide lahendamise asemel veeretab maavalitsus need enesest eemale,” leiab Rakvere Galerii üks asutaja kunstiärimees Raivo Riim.

Mõisa müüki korraldav maavanem Marko Pomerants ütles, et mõistab kirja kirjutanuid, kuid kahtleb, kas riik suudab leida raha mõisa ülalpidamiseks. “Pigem tasuks loota erainvestorile,” leidis Pomerants.

1780-ndail valminud mõisa lasi ehitada parun Hermann Kaulbars. 1972. aastal alanud restaureerimistöid korraldas Vilde kolhoos, kogudes hinnalise mööbli- ja kunstikollektsiooni ning luues üleriigiliselt hinnatud kultuurikeskuse.

Põllumajandusreformi lõpus müüdi kolhoosi mõis viie miljoni krooni eest riigile, selle haldajaks sai Lääne-Viru maavalitsus. Paraku ei suutnud maavalitsus ja ühisomavalitsus mõisa ülal pidada, investeeringuid hankida ning majas jätkuvalt kultuuriüritusi korraldada.

Läinud aasta lõpus pandi riigimõis müüki. Esimene eelläbirääkimistega pakkumine kukkus läbi.