Kreitzberg rääkis Päevaleht Online`ile, et lisaks küsimusele, kas kultuuriüritustele peaks jääma käibemaksumääraks viis protsenti või tuleks see kõigil kultuuriüritustel tõsta 18 protsendini, tekkis probleem sellega, et Euroopa Liidu direktiiv nõuab riiklikele teatritele täielikku käibemaksuvabastust.

Nullprotsendiline käibemaks aga ei pruugi Kreitzbergi sõnul teatritele sugugi kasulik olla, kuna sellisel juhul ei saa nad tagasi käibemaksu sisseostetavatelt teenustelt.

Kõige lihtsamini administrateeritav oleks Kreitzbergi hinnangul kultuuriminister Laine Jänese plaan, millega kehtestataks kõigile kultuuriüritustele 18% suurune käibemaks. „Samas pole see aga kooskõlas Euroopa Liidu direktiiviga ja võib teatritele rahaliselt kahjulik olla,“ lisas ta.

18-protsendilise käibemaksu puhul tekib Kreitzbergi sõnul küsimus, kuidas kompenseerida teatritele rahaline kadu, mis sellisel juhul tekib. „Seda tuleks teha riigieelarvest, aga selleks peab leidma ka vastavad mehhanismid,“ märkis ta.

Viieprotsendilise käibemaksumäära puhul on Kreitzbergi hinnangul jällegi probleemiks see, et mille põhjal teha vahet, kes soodustust saab ja kes mitte.

„Ühesõnaga on kogu olukord veelgi komplitseeritum, kui see seni oli,“ lausus Kreitzberg.