Kui politsei sai veidi enne kella kümmet ümbruskonna elanikelt teate, et Nõmme linnaosa piirile jäävas kunagises Maksimarketi parklas Kalda tänaval kogunevad kurikatega relvastatud noorukid, saadeti sündmuskohale suurendatud politseijõud – 30 märulipolitseinikku ja patrullautod.

Politsei leidis eest 30–40 noorukit vanuses 15–22 aastat, nende hulgas mõni tüdruk. “Esimesi noori kohtasime kohe mäeveerel. Paarikümnemeheline “reserv” varjas end metsas,” rääkis Kotter.

Vastaspoolt ei leitud

Kuigi kõik noored nimetasid kogunemise põhjusena avalikult soovi jagada ümbruskonda hirmu all hoidvatele vene rahvusest eakaaslastele füüsilist õpetust, jäi selgusetuks, kellega ja kus kogunejad kakelda kavatsesid. “Oli mingi jutt, et venelased pidid ümbruskonnas liikuma, kuid keegi polnud neid otseselt näinud. Selliste kogunemiste puhul on kõmu alati rohkem,” rääkis Kotter.

Politseinikega vestelnud noormeeste väitel käivad vene rahvusest noored Nõmmel, Laagris ja Pääskülas vargil ning pätte soovitakse oma kodukandist eemal hoida. “Konkreetse põhjusena nimetati üht hiljuti Nõmme jaamas toimunud intsidenti, kus eestlaselt rööviti noa ähvardusel raha ja isiklikud asjad,” rääkis Kotter.

Laagris, Nõmmel ja Musta-mäel elavad eesti noored, kes kogunesid parklasse tuttavatelt saadud info põhjal, olid enda tähistamiseks joonistanud kogunemispaigas kätele ja mütsidele ristid.

“Kuigi politseinikke nähes muutusid nad üsna vaguraks, olid nad siiski agressiivselt meelestatud,” rääkis juhtunut filminud politseisaate Raport operaator. “Kui mõni venelane oleks sel õhtul juhuslikult sinna ära eksinud, oleks tal ilmselt üsna halvasti läinud.”

Isetehtud pomm kaasas

Kokku korjas politsei noorukitelt ära kümmekond kurikat, puumõõga ja muid kaklustes kasutatavaid esemeid. Samuti said märulipolitseinikud ühelt noorukilt kätte isetehtud lõhkeseadeldise, mille plahvatusohtlikkuse peab selgitama ekspertiis. Teiselt noorukilt leiti läbiotsimisel ebaseaduslik padrun.

“Mõlema juhtumi asjus algatati kriminaalmenetlus,” ütles Lõuna politseiosakonna ülemkomissar Kristjan Jaani. “Iseenesest tunduvad need ehk pisiasjadena, kuid seaduse mõistes on nende omamise näol tegemist siiski kuriteoga.”

Ülemkomissar Kotteri sõnul oli kohapeal läbi otsitud noortest üksikud enne plaanitud “lahingusse minekut” alkohoolseid jooke tarbinud. “Samas ei olnud purjus ükski alaealine,” rääkis ta.

Vältimaks hilisemat taaskogunemist viidi agressiivsed noored politseisse vestlusele, kust nad hiljem koju sõidutati.

Kuna suuri seadusrikkumisi toime ei pandud, polnud eile juhtunust teadlikud ühegi ümbruskonda jääva kolme eesti kooli juhtkonnad. Sama kinnitati Mustamäel asuvast vene üldhariduskoolist.

Politsei nimetab alusetuks ka noorte väiteid, nagu käiksid venelased Nõmmel röövimas. “Ei ole seal midagi hullu lahti, pigem on nende kuritegude toimepanek mullusega võrreldes isegi langenud,” ütles Lõuna kriminaalpolitsei juht Reimo Raivet. Tema sõnul on viimase kuu jooksul sealkandis tabatud kurjategijate hulgas võrdselt nii eestlasi kui venelasi.

Viimati konfliktid Lasnamäel ja Õismäel

Politsei andmeil oli laupäevaõhtune noortekogunemine sel aastal esimene omataoline Tallinnas.

“Samas toimub selliseid asju vaat et igal aastal,” rääkis Lõuna politsei ülemkomissar Kristjan Jaani. “Noortel ei ole midagi tarka teha, mõeldakse välja mingi põhjus, levivad igasugused jutud ja organiseeritaksegi kogunemine. Kuid keegi ei mõtle, et juhtunul võivad olla väga tõsised tagajärjed, sest kui asi tõesti kakluseks läheb, oleks naiivne loota, et keegi viga ei saa.”

Viimati oli eesti ja vene noorte vahel Tallinnas suurem konflikt 2001. aasta sügisel, kui noortekambad pidasid Lasnamäel maha mitu väiksemat kaklust. Toonasegi konflikti põhjustasid kuulujutud, nagu oleks eestlased peksnud vene eakaaslasi ja venelased vägistanud eesti rahvusest neiu. Veidi hiljem juhtus väiksemaid konflikte Õismäel. EPL

Kohalikud noored ennustavad kaklusi

Eile pärastlõunal Kalda tänava ääres, laupäevase kogunemispaiga lähedal aega veetnud noorukid kinnitasid, kaklusi tuleb veel.

Anonüümsust palunud ja laupäevast juhtumit pealt näinud 15-aastane noormees ütles, et eestlaste ja venelaste vahelised territooriumijagamised on tavalised. Varem oli tema sõnul kaklusi rohkem.

Nooruki sõnul karjusid eestlased laupäeval “Eesti, Eesti!” ja peksid kurikaid vastu asfalti. Mõnedel olid tema sõnul kaasas ka ketid.

Tema hinnangul kutsusid politsei kohale kaklust kartnud venelased. “Kui venelased näevad, et neid on vähem, siis nad kutsuvad alati politsei kohale,” ütles nooruk.

19-aastane noormees, kes samuti oma nime avaldada ei soovinud, ütles, et mitu korda on kaklejad ka noahaavu saanud.

“Tulevad juua täis peaga tüli norima ja sõimavad uroodiks. Muidugi hiljem klaaritakse asi kaklusega ära,” kirjeldas ta eesti ja vene noorte vaheliste kakluste põhjusi. Siim Sepper