Ettevõtmise eesmärgiks on teavitada inimesi võimalusest valimisi vaadelda ning anda sellega kodanikuühiskonna poolt panus valimiste õiguspärase läbiviimise tagamisse.

MTÜ Korruptsioonivaba Eesti juhatuse liige Asso Prii rääkis, et aktsiooni kavandades peeti heaks tulemuseks kui saadakse kokku 50 vabatahtlikku vaatlejat. Tänase seisuga on organisatsiooni kaudu vaatlejaks registeerinud 60 inimest ning ilmselt jõuab nende arv sajani välja.

Prii hinnangul motiveerib inimesi neis tärkav kodanikukohus. „Tahetakse rohkem panustada demokraatia ja riigivõimu kujundamise protsessi,“ arvas ta.

Praeguseks registeerunute seas on palju ka neid, kel varem mingisugust seost MTÜ-ga Korruptsioonivaba Eesti polnud.

Prii nentis, et täna toimunud vaatlejate instrueerimisüritusel oli näha palju uusi nägusid.

Välisvaatlejaid Eestisse ei tule

Üritusele oli tulevastele vaatlejatele õppetussõnu jagama tulnud ka Vabariigi Valimiskomisjoni (VVK) nõunik Priit Vinkel.

Ta nentis, et mingisugust kvooti või nõudmisi seoses vabatahtlike vaatlejate arvuga VVK-l ei ole.

„Oleme alati kutsunud inimesi vaatlema, protseduur on võimalikult lihtsaks tehtud. Vaatlemistunnistuse kättesaamine on lihtne. Mida rohkem inimesi tuleb, seda parem,“ rääkis Vinkel.

Vinkel nentis, et väga raske on öelda, kui palju võiks olla Eesti valimistel vaatlejaid. „Pole võimalik tõmmata mingit piiri või öelda kohustuslikku arvu,“ lisas ta.

„Eestis on tegelikult selline süsteem, et jaoskonna komisjoni liikmetest pool on esitatud linna või valla sekretäri poolt ning ülejäänud esitatakse kandideerivate erakondada või valimisliitude poolt. Sisuliselt on need vaatlejad jaoskonna komisjoni liikmetena täiesti olemas,“ rääkis Vinkel.

Vinkli sõnul välisvaatlejaid Eestisse valimisi jälgima ei saabu. "Välismaised organisatsioonid nagu näiteks OSCE on otsustanud juba alates selle sajandi algusest Eestisse vaatlusmissioone mitte saata," lisas ta.

Vaatleja: meie kohalolu distsiplineerib valimisjaoskonna ametnikke

Tänagi instrueerimisele kohale tulnud ning oma kogemustest rääkinud Aadu Kuslap on tegelenud valimiste vaatlemisega üle kümne aasta.

Ta nentis, et on oma vaatlejakarjääri jooksul pidanud silmitsi seisma mitmete rikkumistega.

Kuslap tõi näite, et kuidas kunagi toodi kodushääletamise kast välja pikalt enne kui hääli koguma sõideti. „Kast oli mitu tundi kuskil kõrval ruumis, mis selle kastiga seal juhtus, mis sellega tehti, kas pandi sinna sisse midagi või ei pandud,“ jätkas ta.

Kuslap nentis, et nüüd on asi valimisjaoskondades korrektsemaks läinud.

Kahtedel valimistel vaatlejana osalenud Maie Saan on samuti veendunud, et kui vaatleja kohale tuleb, siis see distsiplineerib valimisjaoskonna inimesi.

Kellele on soovi osaleda valimistel vaatlejana võib ühendust võtta MTÜ-ga Korruptsioonivaba Eesti või oma pöörduda kohalikku maakondliku valimiskomisjoni poole.