Tartu ülikooli rahvusvahelise koostöö juht Sirje Üprus ütles Päevaleht Online`ile, et kuninganna lennuk on viimaks maandunud.

Kuninganna pidi Eestisse saabuma täna hommikul kell 10 ja kell 11 osalema Toomemäel riigikohtu hoone ees koos TÜ rektori Alar Karise ja peaminister Andrus Ansipiga Tartu ülikooli rajaja Johan Skytte monumendi avamisel.

Ülikooli pressiesindaja Anneli Maaring märkis aga, et kuna kuninganna selleks kellaajaks kohale ei jõudnud, siis lükati sündmust veidi edasi edasi. Praegu loodetakse, et monument saab siiski varsti avatud. Hetkel oodatakse kuninganna saabumist Toomemäele ja Maaring ütles, et kui ilm lubab, ei peaks kuninganna enam üle 15 minuti hiljaks jääma.

Maaring selgitas, et kuninganna lennuk ei saanud õigel ajal maanduda, sest Tartu kohal oli tugev pilvisus ja kerge udu.

Pärast monumendi avamist oli esialgselt kavas, et kuninganna liigub koos saatjaskonnaga Toomemäelt mööda Lossi tänavat alla linna, kus rahvas saab teda tervitada.

Kell 12 peaks kuninganna saabuma ülikooli peahoonesse, et võtta osa 375. aastapäeva aktusest. Aktusel esinevad tervitustega ülikooli rektor Alar Karis, Eesti president Toomas Hendrik Ilves, kuninganna Silvia ja Tartu linnapea Urmas Kruuse. Aulaloengu teemal „Universitas Tartuensis 400” peab TÜ biomeditsiinitehnoloogia professor Mart Ustav.

Kell 18 osaleb kuninganna Vanemuise kontserdimajas pidulikul kontserdil „Kuningas Gustavi gala.” Kontsert koosneb kahest osast – esimene on klassikaline ja akadeemiline, teine rahvalik ja rahvuslik. Esimeses osas esitavad ülikooli kultuurikollektiivid ja Eesti parimad solistid maailmas tunnustust leidnud klassikalist muusikat. Teises osas esitavad ülikooli koorid, rahvakunstiansamblid, puhkpilliorkester ning kultuuriakadeemia pärimus- ja jazzmuusikud Eesti rahvalaule, -viise ja tantse põimituna regilauluga.