"Eesti Kunstiakadeemia füüsiline keskkond on Eesti avalik-õiguslikest ülikoolidest kõige halvemas seisukorras. EKA peahoone, kus õppetöö toimub väga kitsastes oludes, on nii tehniliselt kui moraalselt vananenud. Kaasaegsest ja atraktiivsest õppekeskkonnast sõltub aga ülikooli strateegiliste tegevussuundade ja kavade teostumine ning seetõttu on EKA prioriteet ja lähim eesmärk uue õppehoone rajamine, " põhjendab rektor professor Signe Kivi uue maja ehitamise vajadust.

Kümne või enama aasta jooksul on olnud plaane akadeemia tegevus viia erinevatesse Tallinna rajatistesse (Tondi kasarmu, Tselluloosivabrik - tänane Fahle maja, Patarei Merekindlus (alates 1919 vangla), Paldiski mnt psühhoneuroloogia haigla hooned jt).

Pikkade otsingute järel otsustas EKA nõukogu 31. märtsil 2006 ajaloolise järjepidevuse säilitamiseks rajada uue Eesti Kunstiakadeemia õppehoone Tartu mnt 1/3 alale. Asukoha valimisel hinnati kodupaiga puhul lisaks järjepidevusele juba olemasolevat detailplaneeringut ning 2006. aastal läbiviidud EKA liikmeskonna mobiilpositsioneerimise tulemusi.

"Tulevasest EKA õppehoonest võiks kujuneda Eesti kunstihariduse ja kultuurielu aktiivne süda ning linnaehituslikult atraktiivne keskus.
Arhitektidele on seatud suured ootused ja keerukas ülesanne, " arvab EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan professor Jüri Soolep, kes on üks konkursitingimuste autoreist ning lisab, et "rahvusvahelise avatud arhitektuurikonkursiga soovitakse leida akadeemia vajadustele vastavat hoonet, mis kaasaegse Tallinna city keskel tooks esile korporatiivsele maailmale teistsuguseid väärtuseid. Uus hoone peab olema omamoodi arhitektuuriline väärtus ja paistma silma oma keskkonnas. "

Arhitektuurikonkursi ideekavandeid, mis esitatakse 28. veebruariks 2008, hakkab hindama rahvusvaheline žürii, kuhu kuuluvad Eesti Kunstiakadeemia rektor prof Signe Kivi, Eesti Arhitektide Liidu aseesimees ja arhitekt Indrek Allmann, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor ja arhitekt Veljo Kaasik, Eesti Kunstiakadeemia kunstikultuuri teaduskonna dekaan prof Mart Kalm, EALi esimees ja arhitekt Ülar Mark, Tallinna linna peaarhitekt Endrik Mänd, arhitekt Roger Riewe (Riegler Riewe Architects Pty. Ltd., Austria), Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaan prof Jüri Soolep, arhitekt David Zahle (Bjarke Ingels Group, Taani) ning žürii varuliige on arhitekt Raine Karp.

Võidutööd avalikustatakse 8. aprillil 2008 ning parimate autorite vahel jagatakse vastavalt paremusjärjestusele 2,4 miljonit krooni, millest esikoha võitja saab üks miljon krooni.

Teadaolevalt on see suurim Eestis jagatud arhitektuurivõistluse auhinnafond, millega soovitakse motiveerida ka maailma tipparhitektuuribüroosid võistluses kaasa lööma.