Kuigi suletud ümbrike saatmise lõpptärmin ideekavandite konkursile oli eile kell 16, võivad maketid nii meilt kui ka mujalt maailmast saabuda veel kuni 6. märtsini.

Möödunud aasta oktoobrist kestnud avalikule, anonüümsele ja ühes etapis konkursile laekus töid mitmelt poolt maailmast, sealhulgas Hispaaniast, Iisraelist, Jaapanist ja Hongkongist – kokku rohkem kui 25 välisriigist. Eesti oli esindatud ligi 20 tööga. Konkursi korraldajad hindasid nii kodust kui ka rahvusvahelist huvi äärmiselt kõrgeks.

Îürii esimehe, Eesti kunstiakadeemia (EKA) rektori professor Signe Kivi hinnangul on EKA uue õppehoone konkurss Eestis siiani toimunud rahvusvahelistest arhitektuurivõistlustest enim ettevalmistatud ja ootused samuti kõrged. “Tahame silmapaistvat arhitektuuri, luua uut dominanti Tallinna linnaruumi,” sõnas Kivi. “Südalinna tingimustes on see tõeline loominguline väljakutse, eriti nii spetsiifilise hoone puhul, nagu seda on kunstiakadeemia,” hindas ta.

Îürii liikmete seas on lisaks Signe Kivile veel EKA professorid Mart Kalm, Jüri Soolep ja Veljo Kaasik, Tallinna linna peaarhitekt Endrik Mänd, Eesti arhitektid Ülar Mark ja Indrek Allmann ning nende kolleegid Taanist ja Austriast David Zahle ja Roger Riewe.

Ligi 600 miljonit krooni

Eesti kunstiakadeemia avalike suhete juhi Solveig Jahnke sõnul võib praeguseid ehitushindu aluseks võttes prognoosida uue õppehoone maksumuseks ligikaudu 600 miljonit krooni. Kunstiakadeemia akadeemiline pere loodab uude õppehoonesse kolida 2011. aastaks, kui Tallinn kannab Euroopa kultuuripealinna tiitlit.

Võistluse lõplikud tulemused avalikustatakse 8. aprillil 2008 Eesti arhitektuurimuuseumis avataval näitusel ning võitjate vahel jagatakse vastavalt paremusjärjestusele 2,4 miljonit krooni, millest esikoha võitja saab miljon krooni. See on seni suurim arhitektuurikonkursi auhinnafond Eestis.