Tööpäev Schwerini kesklinna pagariäris Bäckerei Vollstedt algab kell neli ja kestab kella kümneni hommikul. Ning nii viiel päeval nädalas kuni septembri keskpaigani, mil Eesti vaegkuuljate suvepraktika Schwerini firmades lõpeb.

Saksas moodsam tehnika

Katrini käte all valmivad imekiiresti tainast kuldkollased kuklid ja ta on praktikaga rahul. Saksamaal omandab ka selliseid uusi kogemusi, mida esimesel kursusel koolis möödunud talvel veel ei õpetatud. Töö Saksa pagaritöökojas on mõneti lihtsam tänu kaasaegsele tehnikale, mida Eesti väikestes firmades sageli pole.

Kui Eestis peab kukli ise ümmarguseks vormima, siis Saksamaal teevad osa tööst ära masinad. Ka kondiitriõpilane Liis on töö käigus uusi nippe õppinud. Tema põhitööks on plaadikookide valmistamine. Pole lugu, kui valesti juhtub minema, aga tööandjaga rääkida ei saa. “Ta näitab siis ette, kuidas teha, sest Saksamaal kaunistatakse kooke teisiti,” selgitab Liis viipekeeles õppuritel Saksamaal toeks olevate tõlkide Egle Püvi ja Külli Terrase vahendusel. “Praktika annab eelise koolikaaslaste ees,” lisab Liis.

Siseviimistleja Silver Paltser on Saksamaa eluga rahul 90 protsenti. “Tööpausid on liiga pikad ja neid on liiga palju,” muigab ta.

Tema ja Katrin Tederi töö-andja, 40 töötajaga ehitusfirma SchweSa-Haller juht Klaus Haller on praktikantidega rahul. “Iseseisvad ja täpsed, tulevad ise tööle ja lähevad ära, nendega ei ole mingeid probleeme,” räägib ta. “Neil on head käsitööoskused,” lisab Haller. Kutsealase rehabilitatsiooniga tegeleva Salo Baltic International OÜ juhatuse esimees Olaf Buss loodab, et noorte Eestisse naastes on neil lihtsam tööd leida. Emafirma Salo Holding AG on 15-aastase tegutsemise jooksul aidanud tööturule tuhandeid inimesi üle Euroopa.

Projekti koordinaatori Kati Loo sõnul on eesmärgiks tõestada firmat hea partnerina tööturuametile ja organisatsioonidele, kes tahavad arendada Eesti tööturuteenust ja kutseharidust. “Eesmärk on välja selgitada tööturult tõrjutu eeldused ning neid koolitusega toetada kuni töö leidmiseni,” lisab Buss.

KOMMENTAAR

Skeptitsism kadus paari päevaga

Randy Sämrow, TBS Sämrow OÜ juht

Võtsin Reelika Oppe ja Kristjan Laansoo praktikale, kui mulle helistas Salo tööturunõustaja Ilse Bittner ja neile tööd küsis. Salost teadsin juba varem tööturuameti kaudu. Andsin noortele kõrvale enda töötajaid. Nad olid skeptilised, arvasid, et praktikantidega ei saa suhelda. Paari päevaga oli kogu skeptitsism kadunud. Nüüd olen nende tööga tõsiselt rahul. Sotsiaaltöö korras olen seni võtnud tööle põhikoolilõpetajatest sakslasi, ning kuigi nad kuulevad, näevad ja oskavad keelt, on nendega muud raskused. Meil pole käsitööoskused kuigi tunnustatud ning seetõttu hakkavad sageli ehitajateks need, kes ei saa keskkooli sisse.