Aasta tagasi Murru vanglas tunnelit kaevates vabadusse pääseda lootnud kaks vangi on mõlemad üliohtlikud kurjategijad, kellest üks kannab eluaegset karistust politseiniku tapmise eest.

Mullu märtsi lõpus jõudis ajakirjandusse teade, et Murru vangla töötajad avastasid tunneli, mida vangid kaevasid põgenemiseks. Käigust avastati ka kaks vangi, kes olid parajasti ametis kaevamisega. Napist teatest enamat ei selgunud. Justiitsministeeriumi pressiesindaja kinnitas vaid, et vangidel oleks kaevata olnud veel kümneid meetreid.

Varsti astuvad põgenemiskatse süüdistusega kohtu ette 27-aastane Nikolai Mitjanin ning 24-aastane Juri Kramskoi. Mehed alustasid tunneli kaevamist pärast seda, kui president jättis rahuldamata nende armuandmispalved.

Mõlemat meest iseloomustab äärmine julmus kuritegude kordasaatmisel. Mitjanini kuriteoregister on pikk, alates korterivargustest ja poeröövidest kuni politseiniku tapmiseni. 1999. aastal sattus Mitjanin ühe Lasnamäe korrusmaja lifti juures juhuslikult kokku neljaliikmelise seltskonnaga. Purjus mees nõudis mobiiltelefoni ja raha. Üks 18-aastane noormees tegi tema suunas sammu, mispeale Mitjanin teda tulistas. Haavata saanud noormees jäi küll ellu, kuid paraku aheldatuna ratastooli.

Tulistamisest kuulis raadiosaatja kaudu juhtivinspektor Sergei Pärna, kes tormas kohale ja üritas viga saanud noormeest aidata. Kuriteokohalt lahkuda plaaninud Mitjanin aga tulistas tedagi kahel korral ning mõni päev hiljem suri Pärna haiglas. Kuigi prokurör nõudis Mitjaninile 30-aastast vangistust, otsustas kohus eluaegse vangistuse kasuks.

Mõrvar: ma ei tahtnud tappa

Juri Kramskoi mõisteti 15 aastaks karistust kandma 2002. aasta sügisel. Kramskoi on topeltmõrvar. Sama aasta kevadel tappis ta Narvas abielupaari. Korteri esikus tekkinud tüli käigus võttis ta köögist noa ja läks kallale Sergeile, kes oli raskes alkoholijoobes, lõi teda noaga vähemalt 30 korda eri kehapiirkondadesse, mille tagajärjel Sergei kohapeal suri. Pärast seda lõi ta Svetlanat sama noaga vähemalt 26 korda eri kehapiirkondadesse. Sealjuures kaebas Kramskoi esialgse kohtuotsuse edasi, väites et ta ei kavatsenud kedagi tappa!

Mehed avastati juhuslikult

•• Kui Murru vangla valvurid poleks täiesti juhuslikult avastanud põgenemiseks kaevatavat käiku, pole teada, kui kaua mehed oleksid saanud oma tegevust jätkata.

•• “Kaevata oli veel kümneid meetreid,” rääkis Mitjaninile ja Kramskoile süüdistuse esitanud ringkonnaprokurör Leelet Kivioja. “Ise nad väidavad, et nemad lihtsalt leidsid käigu ning läksid seda vaatama.” Sellegipoolest leidsid valvurid mullaste meeste juurest lühikese varrega labida ning isevalmistatud taskulambi.

•• Kivioja sõnul asusid Mitjanin ning Kramskoi käiku kaevama ühest trepialusest ruumist ning käiku kaevati keelutsooni suunas. “Keelutsooni saades oleks olnud võimalik ka vabadusse pääseda,” lausus prokurör.