Osaliselt tühistas ringkonnakohus karistuse, kuid jättis 30-aastase Karmi süüdi teenistusvolituste ületamises, ütles Karmi kaitsja vandeadvokaat Veera Tolli kolmapäeval BNS-ile.

Tolli sõnul esitab kohus motiveeritud otsuse neile seitsme päeva pärast, seejärel on Karmil võimalik ühe kuu jooksul otsus riigikohtusse edasi kaevata.

"Päris kindel veel edasikaebamine ei ole, kuid arvatavasti me seda teeme," sõnas süüdimõistetu advokaat Tolli.

Harju maakohus mõistis 14 kaitseväelase surmaga lõppenud Kurkse surmaretke juhi Jaanus Karmi süüdi teenistusvolituste ületamises 28. juunil ning karistas teda nelja ja poole aastase vabadusekaotusega kinnises vanglas.

Kohus leidis toona, et Karm pidi 1997. aasta septembris Pakri saarel õppust läbi viies täitma oma otsese ülemuse, Balti rahuvalvepataljoni staabi- ja tagalakompanii ülema Ain Rekkandi käsku korrata seniõpitut.

Andes 11. septembril kell 11.55 Suur-Pakri lõunatipus käsu minna jalgsi üle Kurkse väina, ületas Karm oma teenistusvolitusi ja rikkus kaitsejõudude sisemäärustikku, leidis kohus. Veetakistust ei olnud rühm varem ületanud.

Karm seadis seda käsku andes rühmaliikmete elu ja tervise ohtu, leidis kohus. Õppusel hukkus 14, raskeid kehavigastusi sai üks ning kergemaid vigastusi kuus kaitseväelast.

Harju maakohus mõistis Karmile karistuse, mida nõudis prokurör, kes süüdistas rahvuvalvekompanii luurerühma eest vastutanud Karmi oma võimu kuritarvitamises ning sisemäärustiku rikkumises. Karm pidanuks prokuröri sõnul korraldama näitliku õppuse, kuid viis ülemate teadmata rühma merd ületama.

Kohus leidis, et Karmi ülesanne ei olnud ka näitliku õppuse korraldamine ning jättis selle otsuse tegemisel arvestamata.

Karm juhtis 1997. aasta 11. septembril Baltbati luurerühma, kes püüdis ületada Pakri saarte ja mandri vahelist Kurkse väina.

Tormise ilma, t?usnud veetaseme ja külma vee tõttu kandus 22-meheline rühm kursist kõrvale, mille tulemusel 14 kaitseväelast uppus. Rühma õppusel polnud julgestust.

Jaanus Karm ei tunnistanud end kohtus võimu kuritarvitamises süüdi.

Baltic News Service