Kurkse katastroofile vaatamata pole Kaitsejõudude peastaap siiani suutnud kehtestada rahuvalves piisava selgusega alluvussuhteid.

Valitsuskomisjon leidis pärast Kurkse katastroofi, et Balti pataljoni ja Rahuoperatsioonide keskuse (ROK) segased alluvussuhted olid 14 rahuvalvaja surmaga lõppenud õnnetuse kaudseks põhjuseks.

"Pärast õnnetust valmistas peastaap kaitseväe juhataja tasandil ette Baltpati ja ROK-i suhteid reguleeriva dokumendi, mille kinnitas kaitseväe juhataja," ütles ROK-i ülema kohusetäitja leitnant Aare Tuvike. "Paraku on see dokument puudulik ning alluvussuhted pole tänaseni piisavalt arusaadavad ja loogilised."

Tuvike tõi näiteks, et ROK peab dokumendi järgi tagama Baltpati üksuste väljaõppekavade täitmise. "Kui Baltpati üksus läheb mingile õppusele ning leiab kohapeal, et õppuse läbiviimine on eluohtlik, siis mina kui ROK-i ülem peaksin neil käskima õppus ikkagi läbi viia," selgitas Tuvike.

ROK-i ülesanne on koolitada Eesti rahuvalvajaid, kes pärast väljaõpet määratakse Baltpati koosseisu. Teenistuse jooksul saavad Baltpati üksused ROK-is täiendavalt väljaõpet.

Tundmatuks jääda soovinud rahuvalvaja meenutas, et enne õnnetust oli luure-rühma ülem Jaanus Karm Baltpati ülema kolonel Alar Lanemani paipoiss. "Karmil olid vabad käed ja keegi ei tohtinud talle midagi öelda, sest Laneman isiklikult kaitses teda. On väga alatu, et ta vastutusest pääsemiseks oma lemmiku "tanki alla lükkas"," sõnas ta.

Kurkse sadamavaht lõi rusikaga pähe

Kurkse sadamavaht lõi uppumissurmast päästetud märatseva rahuvalvaja rusikahoobiga uimaseks.

"Tõmbasime koos pojaga poisid paati ning panime nad kajutisse tuule eest varju," rääkis kaheksa rahuvalvaja päästmise eest presidendilt ja kaitseliidult medali saanud kaitseliitlane Heino Kreintal.

"Üks neist hakkas afektiseisundis märatsema ja ronis mulle selga, nii et ei saanud enam rooli hoida. Olukord muutus ohtlikuks ning mul ei jäänud muud üle, kui virutasin talle täiest jõust rusikaga paugu pähe. Poiss kukkus teiste juurde pikali ning jäi ilusasti vagusi."

"See oli kurb päev," rääkis sadamavaht. "Sant oli vaadata noori ja tugevaid mehi sellises haledas shokiseisundis."

Osa päästetud poiste vanematest süüdistas hiljem Kreintalit ja tema poega Hannes Kuusemäed osa poiste merrejätmises. "See on näkku sülitamine," rääkis Kreintal. "Terve Eestimaa vaatab mulle otsa, justkui oleksin suur kurjategija."

Kreintal ütles, et pärast õnnetust pole ta peale Karmi ja Pauluse teisi päästetuid enam näinud.

Kaplan andis hingeabi

Rahuoperatsioonide keskuse kaplan nooremleitnant Aarne Lätte.

Tulin rahuvalvesse umbes kuu aega pärast Kurkse katastroofi. Enne seda olin Lüganusel luteri kirikus õpetaja. Kaitseväe endine peakaplan kolonel Michael G. Viise kutsus mind juba mõnda aega enne seda õnnetust kaplaniks, kuid siis ei näinud ma oma rolli selles süsteemis.

Kurkse andis aga otsusele lõpliku tõuke, mõistsin, et mind on siin vaja.

Teenistusse astudes hakkasin kohe ellujäänud poistega tegelema. Paljudele neist jättis katastroof psüühikasse väga tugeva jälje. Alguses nad nagu ei usaldanud mind ning tõelise kontakti saavutamiseks kulus umbes pool aastat.

Mehed olid ebakindlad. Ühelt poolt tundsid nad end süüdi selles, et nad elama jäid ja teiselt poolt, et nad üldse vette läksid. Nad arvasid, et õnnetus juhtus rumalusest ning keegi pole selles otseselt süüdi.

Firma Hansatee tegi neile pärast õnnetust Prantsusmaa-reisi välja. See aitas taastada normaalset elu.

Mis on saanud ellujäänutest?

Viis kaheksast ellujäänud rahuvalvajast viibivad praegu rahuvalvemissioonil Bosnias.

Surmaretke juhi nooremleitnant Jaanus Karmi mõistis Harju maakohus õnnetuse eest ainuvastutajaks ning määras talle karistuseks neli ja pool aastat vanglakaristust. Karm kaebas kohtuotsuse edasi.

Nooremseersant Priit Paulus teenib Pärnu üksik-jalaväepataljonis.

Jaak Kiisman lahkus kaitsejõududest viis kuud pärast Kurkse katastroofi ja töötab praegu Tartus autoremondi viimistlejana.

Pääsesid

* Jaanus Karm- vahipataljon

* Priit Paulus - Pärnu pataljon

* Rain Saprika - Bosnias

* Tormi Jõemaa - Bosnias

* Igor Proskin - Bosnias

* Jaak Kiisman - lahkus sõjaväest

* Innar Lilleorg - Bosnias

* Margus Truu - Bosnias