Põlevkiviõliga kütmisele üleminekul oleks ühe ruutmeetri kütmise hind alla 12 krooni kuus. “Üleminek nõuab aga seadistamist, sest põlevkiviõlis on rohkem tahma. Välja tuleb vahetada pihustid ja veel ühtteist,” sõnas Antsla vallavanem.

Seaduse kohaselt on kohalikel omavalitsustel kohustus tagada inimestele ainult veevarustus ja kanalisatsioon. Korterisooja eest omavalitsused hoolitsema ei pea.

“Põlevkiviõlile viiakse meil üle ka koolimaja ja vallavalitsuse hoone,” lausus Tõnts. Vallavalitsustele kujutabki küttehinna tõus probleemi just sotsiaalkulutuste tõusu näol. “Sotsiaaltoetusteks on tuleval aastal ette nähtud vähem raha kui praegu, kuid kui kommunaalkulud suurenevad, oleks raha hoopis juurde vaja,” sõnas Antsla vallavanem. Tuleva aasta riigieelarves on sotsiaaltoetusteks ette nähtud 100 miljonit krooni vähem kui käesoleval aastal.

Karksi vallavanem Arne Tae tunneb samuti muret olukorra pärast. “Kuigi inimesed on ostnud õlikütte katlad enda raha eest ja hoolitsevad kütte eest iseseisvalt, käivad nad juba vallavalitsuse uksele koputamas, et kas saaksime aidata küttekatla väljavahetamisel,” sõnas Tae. “Konkreetselt meie vallas on valla õlul õliküttel lasteaed-hooldekodu, lasteaed-algkool ja rahvamaja,” muretses Tae. “Juba ainuüksi ühe kooli kütmine läheb meil praeguste hindadega sel aastal 100 000 krooni kallimaks.”.

Pärnumaa Paikuse vallavanem Kuno Erkmann pidas olukorda samuti raskeks. “Kütjatega on sõlmitud küll kokkulepped piirhindade osas, aga alla omahinna ei saa samas midagi,” sõnas Erkmann.

Laur KONI