Riiginõukogu juht ja peaminister Raul Castro teatas ainuvõimul olevate kommunistide parteikongressil, et riik ei jõua enam toiduaineid madala hinnaga kõigile ühtmoodi jagada, vahendas Rosbalt.

Samas kinnitas Castro, et toidukaartidest loobumine pole eesmärk omaette ja otsus valmistatakse põhjalikult ette. „Sotsialismi ajal ei tule Kuubal mitte kunagi šokiteraapiat kõige rohkem abi vajavate inimeste suhtes,“ teatas Kuuba liider.

Kaardisüsteemi abil jagatakse riigi käsutuses olev ressurss, näiteks jahu, viin või seep, kõikide inimeste vahel võrdselt. Kaup müüakse maha ilma ärikasu taotlemata, lubades inimesel osta kaupa üksnes sellises koguses, kui talle vastava kauba omandamist lubavaid kaarte on võimude poolt väljastatud.

Täna toimub Havannas üle 14 aasta esimene Kuuba kommunistide parteikongress, millelt oodatakse turumajanduslikke reforme, et päästa saarel loodud kommunistlikku režiimi.

Kongressi eel toimus grandioosne sõjaväeparaad, et tähistada 50 aasta möödusmist sotsialismi üles ehitamisest Kuubal ja ameeriklaste dessandi tagasi löömisest 15. aprillil 1961. aastal Sigade lahes.