Koos skandaalse Aleksander Lepajõe ja kahe kaaslasega 1984. aastal paadiga Soome põgenenud André Hildebrandt (35) vahistati Magasini tänava garaazhiboksis.

Hildebrandt vahistati hetkel, kui ta läks koos tuttavate Sveni (33) ja Aivariga (29) garaazhi, milles hoiti kahte varastatud autot. Väidetavalt Hildebrandti enda kasutuses olnud BMW 325 I on Interpoli andmeil varastatud 1996. aasta 3. oktoobril Rootsist. Samas seisnud Mercedes-Benz E320 varastati tänavu 6. septembril Saksamaalt.

Läbiotsimisel leiti Hildebrandti juurest kahte kilekotti ja ühte plekkpurki pandud amfetamiini, mille kogust politsei ei avalda.

Kolmest kinnipeetust jäeti ainsana vahi alla Hildebrandt, keda süüdistatakse uimastite omamises ja kuritegelikul teel saadud vara omandamises ning edasimüümises.

André Hildebrandt sai kuulsaks 15 aasta taguse paadipõgenemisega Soome, kus temaga koos põgenenud Alex Lepajõe ja Raivo Roosna aasta hiljem 1,8 miljoni krooni eest juveele röövisid. Hildebrandti süüd juveeliröövis politsei tõestada ei suutnud. Röövitud ehted on seni leidmata.

Politsei andmeil tegeles Hildebrandt viimasel ajal Lääne-Euroopast varastatud autode läbi Eesti Venemaale smugeldamisega. Aasta tagasi väitis mees, et elab Monacos, kuid viibib tihti Rootsis.

Umbes kuu aega tagasi oli pikka aega Rootsi politseile pinnuks silmas olnud Hildebrandt sunnitud seal tekkinud pahanduste pärast Eestisse kolima ja Tallinnas korteri üürima. Eesti politsei seostab Hildebrandti endiste linnuvabriku kuritegeliku grupi liikmetega, kes teenivad elatist Hispaanias Marbellas autovarguste ja narkokaubandusega.

"Hildebrandt on mõnusa jutuga kuju, kellega oli hea koos pidu panna. Äri ei tahtnud temaga keegi suurt ajada, sest need kippusid tal ebaõnnestuma," iseloomustas Hildebrandti üks allilmategelane.

Hildebrandti põgenemine Rootsi

Aleksander Lepajõe, Raivo Roosna, Harri Gelstein ja André Hildebrandt põgenesid Kunda lähedalt 1994. aasta 19. mail Soome.

Mehed kasutasid Pirita purjespordikeskusest varastatud eriti võimsate Johnsoni päramootoritega kummipaati. Mehi päästis nõukogude piirivalvele vahelejäämisest tihe udu. Samuti lisas õnne päev varem olnud piirivalvuripäev – piirikaitsjad polnud pidutsemisest veel toibunud.

Reis kestis neli tundi, mehed maabusid 20 kilomeetri kaugusel Porvoost. Soome piirivalvurid põgenikke ei märganud.

Helsingisse jõudsid eestlased hääletades, kust sõprade abiga sõitsid rongiga Rootsi piirile. Tornio ja Haaparanta juures ületasid nad piiri, ilma et keegi oleks neid takistanud.

Uppsalas said mehed peavarju Hildebrandti vanaisa Aleksanderi juures. Mai lõpus läksid põgenikud Rootsi politseisse ning kahe nädala pärast said nad töö- ja elamisload.

Risto Berendson