Kvaliteet üle keskmise

Sel aastal esimest korda kuusemüüki katsetava OÜ Baltermi esindaja Eduard Langebraun tunnistas, et kuusemüük pole hästi läinud: “Kuused ei ole eriti head, ka hinnad on suhteliselt odavad ja konkurente on palju,” loetles ta arvatavaid põhjusi. Lisaks raskendas eilset kuusemüüki terve päeva kestnud tuisk.

Jõulupuid müüakse pea kõigi suuremate kaubanduskeskuste ees. Tänavu kortermajade vahel enam eriti kuuski ei pakuta, sest möödunud aasta kogemus näitas, et seal ei lähe müük eriti hästi, öeldi Õismäe linnaosa valitsusest.

Mitme kaubanduskeskuse ees üle Tallinna, samuti Harkujärve aianduskeskuses jõulupuid müüv Ceres AS toob kuused ja nulud sisse enamasti Kesk-Euroopast. “Need on spetsiaalselt jõulupuudeks kasvatatud, algusest peale niimoodi kujundatud, et puud oleksid tiheda vormiga ja ühtlase kvaliteediga,” selgitas Patzig.

Mitme Selveri ja Citymarketi parklas jõulupuid müüva OÜ Riketsi esindaja Kuno Lautoni sõnul on tänavune Eesti kuuskede kvaliteet üle keskmise – see sõltub suvekliimast. Ta soovitas jõulupuu võimalikult varakult osta, sest siis on suurem valik. “Praegu on juba kuuseplatsidel mõningaid tühje kohti tekkimas,” ütles Lauton. Ta lisas, et möödunud aastaga võrreldes on ka kuuskede hinnad veidi tõusnud.

Nulg võidab populaarsust

Viimasel ajal hakkab jõulupuuna üha enam populaarsust võitma nulg. “Nulg on oluliselt püsivam kui kuusk – toas seisab see kuu aega kindlasti,” märkis Patzig.

Teise välisriikidest nulgusid toova firma, OÜ Riketsi esindaja Kuno Lauton märkis, et tuppa toodud nulul ei lange ka jaanuari lõpuks okkad maha, vaid lähevad lihtsalt hallikaks ega ole enam nii kenad.

Nulud aga on kuuskedest kallimad. Kui Cerese 150-175-sentimeetrine kuusk maksab 90 krooni, siis sama pikad nulud maksavad 100 krooni rohkem. Kõige kõrgemad kuused (200-250 cm) maksavad 300 krooni, nulud 480 krooni. Patzig ütles, et Cerese müüdavad jõulupuud on standardsed ja seetõttu ei toimu nende müügipunktides kauplemist nagu turul.

OÜ-st Rikets saab kuuski tellida ka telefoni teel, nulgusid koguni internetist. Tallinna piires tuuakse puu 60 krooni eest kohale, juurde saab osta ka kuusejala.

Kuni meetrise Eesti kuuse saab Riketsist kätte 110 krooni eest, kõige pikemad kuused on 300 cm kõrged ja maksavad 280 krooni. OÜ Balterm müüb edasi Eesti talumeestelt ostetud kuni kahemeetriseid kuuski 110-120 krooni eest.