Tegemist on märtsis Lääne-Tallinna keskhaigla finantsjuhiks saanud Veiko Pedoskiga, kellele Keskerakonna liikmetest koosnev haigla nõukogu andis aasta lõpuni aega kõrg­haridusega ühele poole saada. Tallinna volikogu liige Tarmo Kruusimäe esitas juba juunis Edgar Savisaarele arupärimise, kas haigla nõukogu oli varem informeeritud Pedoski puuduvast kõrgharidusest ning kui oli, siis kuidas oli ta võimalik põhikirjale tuginedes üldse välja valida ja ametisse nimetada.

Savisaare sõnul oli nõukogu teadlik, et sisuliselt on Pedoskil kõrgharidus omandatud ja nõukogu nõustus tema kõrgharidustunnistuse saamise tingimustega. Pedoski lõputöö teemana nimetas Savisaar „Tasakaalustatud tulemuskaardi metoodika rakendamine meditsiiniasutuses”. 1. oktoobril samale arupärimisele vastates õigustas Savisaar nõukogu otsust ja Pedoskit edasi. „Nüüd on Pedoskil, nii palju kui tean, eksamid sooritatud, lõ­putöö esitamise tähtaeg on 23. november ning kaitsmine detsembri teisel nädalal,” teatas Savisaar. Lõputöö teema on „Tasakaalustatud tulemuskaardi rakendamise tulemuste uurimine Arco Vara näitel”.

180 ainepunkti käes

Pedoski kinnitusel lõpetab ta sellel aastal kindlasti ülikooli. „Eksamiplaan on mul täidetud, lõputöö deklareeritud. Olen oma õpingute ajal selles ülikoolis 180 punkti teeninud,” viitas ta. Lõputöö teema muutuse tingisid Pedoski sõnul aga haiglatöötajate spekulatsioonid, kas seda mitte haigla raha eest kinni ei maksta. „Kuna me ise neid protsesse haiglas jooksvalt teeme, siis keegi pahatahtlik inimene arvas, nagu oleks seda minu jaoks vaja. See oli väga õõvastav,” nentis Pedosk. Spekulatsioonide põhjuseks on, et haigla juhatus tellis sügisel firmalt KPMG sadu tuhandeid kroone maksva koolituse, mille tulemusena peaks välja kooruma haigla tulemuskaart.

Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) juhatuse esimees Boris Kirt nimetab seda siiski strateegiliseks nõustamiseks ega nõustu kuidagi, et Laulasmaa spaas nädalavahetustel toimuvad nõustamissessioonid lähevad haiglale niigi raskel ajal maksma 400 000 krooni. „See on selgelt ülepakutud,” kinnitas Kirt. KPMG poolt strateegilist nõustamist tegev Jüri Sakkeus ütles, et kui võrrelda LTKH nõustamise hinda eelnevate KPMG projektide hindadega, siis kindlasti on see kümnetes protsentides soodsam. Täpset summat keelduvad osapooled avalikustamast, viidates lepingu konfidentsiaalsusele. Ometi on tegemist linna alluvuses oleva asutusega.

Pidev autoriteetide võitlus

„Mina ei saa leppida sellega, et LTKH tellib uurimistöö, mis peab üliõpilasel olema iseseisev töö,” kurjustas Kruusimäe. Boris Kirt põhjendas nõustamise tellimist sellega, et siiani on LTKH arengukavast tulenevad eesmärgid täitnud, kuid haigekassa lepingust tulenevalt vähendatakse lepingu mahte ning seetõttu tuleb arengukava koos kliinikute ja keskuste juhtidega üle vaadata. „Seetõttu palusime endile nõustajad, kes suudaks meid hoida vao peal,” ütles Kirt. Haigla intriigid tekitavad Pedoskis aga üllatust, sest üheski eraettevõttes pole ta enda sõnul midagi sellist kohanud. „Haiglasüsteemis tuleb välja, et konkurents arstide vahel on suhteliselt tihe, võitlus käib kohtade pärast ja käib pidev ametiühingutöö. Tegelikult on nad aga killustunud ning toimub pidev autoriteetide võitlus. Selge on, et see ei peaks nii olema,” kinnitas Pedosk.

Informatsioon valimiskomisjonile

•• Veiko Pedosk on esitanud valeandmeid ka vabariigi valimiskomisjonile, märkides haridust tõendava rea peale: kõrgharidus, ärijuhtimine TTÜ 2009.

•• Parteitu Pedosk kandideeris Saue vallas valimisliidus „Saue vald” esinumbrina. 2005. aasta KOV valimistel kandideeris ta Rahvaliidu nimekirjas ja siis oli ta õppeasutuse reale kirjutanud: TTÜ, 2005.

•• Pedosk ise valeandmete esitamisest suurt numbrit ei tee, öeldes, et „see on nii vana jutt, ma ei taha sellest üldse rääkida”. Aga kas teatada valijale, et kandidaadil on kõrgharidus, kuigi tegelikult veel ei ole, pole siis valeandmete esitamine? „Minu arust ei ole 2009. aasta veel lõppenud,” sõnas Pedosk. „Ma millegipärast kirjutasin selle (kõrghariduse olemasolu – toim) sinna ja ma ei arvanud, et sellest mingeid muresid tekib.”

•• Vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul ütles, et kandidaadi haridus ja erakondlik kuuluvus ei ole kohustuslikud märkida ning VVK nende õigsuse eest vastutada ei saa. Urmas Jaagant