Praeguse tendentsi jätkumisel võib Läänemere vesi aastal 2100 olla kuni 4 kraadi soojem kui praegu, vahendab Spiegel Online Saksa GKSS teaduskeskuse uuringut. Õhutemperatuur võib teadlaste hinnangul tõusta veelgi rohkem: Läänemere põhjarannikul 4-6 kraadi ja lõunarannikul 3.5 kraadi kõrgemaks kui praegu.

Teadlased uurisid Läänemere regiooni temperatuure eelmise sajandi andmete põhjal ning jõudsid järeldusele, et antud piirkonnas on keskmine temperatuur tõusnud keskmiselt 0,85 kraadi, mis on 0,1 kraadi rohkem kui õhutemperatuuritõus globaalselt.   

Veetaseme tõus võib põhjas olla väiksem kui lõunas

Valitsustevaheline kliimapaneel (IPCC) ennustas 2100 aastaks mereveetaseme tõusu globaalselt 20-60 sentimeetri võrra, mõned uurijad on aga hoiatanud kuni 1,7-meetrise veetõusu eest.  

Uuringu ühe autori Hans von Storchi sõnul on veetõusu Läänemeres raske ennustada, sest Läänemeri meenutab pigem järve mis on ookeanist suhteliselt eraldatud, mistõttu peaks veetõus ookeanis Läänemere veetaset tagasihoidlikumalt mõjutama. Läänemere veetaset mõjutab tema hinnangul hoopis rohkem maapinna vajumine ning tõus.

“Looduslikud protsessid on Läänemeres väga olulised,” selgitab de Forscher. “Ennustusi veetaseme muutumise osas kohtame me seetõttu väga harva. ”

Muuseas usuvad teadlased, et veetõus on tõenäolisem mere lõunaosas. “Põhjaosas on vesi jõgede tõttu magedam, mistõttu on veetase samuti madalam,” lisas de Forscher.