„Oleme valinud riigi sõjaliseks kaitseks vajalike võimekuste loomiseks kõrge tempo. Ettearvamatud muutused Euroopa ja Läänemere piirkonna julgeolekukeskkonnas nõuavad meilt tuleval aastal maksimaalseid pingutusi riigi sõjalise kaitsevõimekuse otsustavaks tõstmiseks,“ ütles Laaneots.

„Peame kiiresti edasi arendama mobilisatsiooni- ja valmidussüsteemi, rakendama kaitseringkonnad kaitseväe juhtimisstruktuuri, kasvatama Kaitseliidu kui kaitsejõudude lahutamatu osa lahingu- ja sisekaitsevõimet,“ jätkas ta.

Laaneotsa sõnul tuleb uued relvasüsteemid nagu õhutõrjeraketikompleksid Mistral ja 122-mm haubitsad kiirelt kasutusele võtta.

NATO kaitseb meid kindlasti

„Üheks olulisemaks Eesti riikliku julgeoleku alustalaks on kollektiivkaitse. Maailma kõige tugevama kaitseorganisatsiooni NATO sõnum on viimastel kuudel olnud otsekohene ja selge: Eestit kaitstakse kindlasti,“ rääkis Laaneots.

„Oleme ise ka olnud enda suhtes nõudlikud meie liitlaste toetamisel erinevates missioonides, ega ole valinud kergemaid teid. Eesti sõdurid on riigi julgeolekuhuvide eest väljas rahutus Afganistanis, Iraagis ja Balkanil ka praegu, kui rahvas valmistub pere ja sõprade ringis jõule pidama ning uut aastat vastu võtma,“ jätkast ta.

„Kui me toetame tõhusalt oma liitlasi NATOs ja Euroopa Liidus nende sõjaliste ülesannete täitmisel, siis sama tõhusalt on nad valmis toetama ka Eestit vajalikul hetkel,“ ütles Laaneots.

„Tõstan esile ja tänan eriliselt neid sõjamehi, kes on aidanud jõuda rahuni või teevad seda praegu kuskil Afganistani Helmandi provintsis, Iraagi pealinnas Bagdadis või Mitrovicas Kosovos. Soovin teile, kes te olete seal raskete ja ohtlike ülesannete täitmisel, sõduriõnne,“ lisas ta.

Närviline aasta

„Lõppev 2008. aasta jääb meelde vastuolulise ja närvilisena. Augustikuus sõjaks plahvatanud konflikt Gruusias muutis järsult julgeolekuolukorda kogu Euroopas ja muidugi ka Läänemere piirkonnas,“ rääkis Laaneots.

„Aasta teisel poolel teravnenud üldine majanduskriis on pannud muremõtteid mõlgutama ja lahendusi otsima paljude riikide valitsused,“ jätkas ta.
„Maailma majandusel ja Eesti majandusel sealhulgas ei ole praegu kõige paremad päevad ning see mõjutab otseselt investeeringuid meie riigikaitsesse,“ ütles Laaneots.