Isamaa ja Res Publica Liidu senise peasekretäri Margus Tsahkna ametist lahkumisel tuleb parteijuht Mart Laaril leida endale uus parem käsi, kes enne pingelist valimisvõitlust piirkondadega suheldes ning rahastajaid otsides ohjad erakonnas enda kätte võtaks.

Ametlikult asus Laar uue peasekretäri otsingule eile hommikul ning kavatseb esmalt läbi rääkida kolme aseesimehega – Ene Ergma, Juhan Partsi ja Tõnis Lukasega. Neilt soovib ta kuulda, millised on nende mõtted uue peasekretäri persooni puhul.

„Protsess on tõepoolest alanud,” tunnistas ka Margus Tsahkna. „Esmalt tuleb läbi rääkida, millised saavad olema uue peasekretäri täpsed ülesanded.”

Siiski on juba viimased paar kuud kuluaarides sosistatud, et Tsahkna loobumisel võib tema ametipärijaks saada Tiit Riisalo. Viimane on tegelikkuses juba pikemat aega olnud Tsahkna paremaks käeks ning nõustanud ja aidanud erakonda valimiste eel. Ametlikku ettepanekut pole Riisalole siiski veel tehtud.

Kuivõrd ka Tsahkna ise on varem viidanud, et erakonna uus peasekretär ei peaks olema niivõrd poliitiline, kuivõrd just administratiivne juht, sobiks Riisalo profiil n-ö erakonna tegevjuhiks väga hästi. Riisalo puhul on tegemist ka inimesega, kes Laariga ning paljude teiste IRL-i võtmekujudega on aastaid hästi läbi saanud. See on erakonna reaalseks juhtimiseks väga oluline.

Tõenäoliselt otsustabki IRL erakonna edasisel juhtimisel hoopis kahe persooni kasuks. Üks neist on administratiivne juht ning teine poliitiline sekretär ehk poliitilistes küsimustes eestkõneleja. Suure tõenäosusega hakkab teist rolli kandma Margus Tsahkna, kes seda ka siiani hästi on teinud.

Tiit Riisalo pole enda sõnul ametlikku pakkumist saanud ega oska seetõttu ka teemat kommenteerida. „Kuna see amet on vastutusrikas, kaaluvad erakonna esimees ja juhatus kindlasti mitmeid kandidaate. Miks minu nimi tipus figureerib, ei oska ma öelda, kuid mul on rõõm kuulda, et mu senist tegevust on selliselt tunnustatud,” ütles Riisalo siiski.

Vaimselt on Riisalo IRL-iga olnud seotud tema loomisest alates. „Tunnen seda seltskonda, kes alguses olid eri parteides, kuid siis pärast konsolideerudes ühte sattusid. Mu sünniaasta ja õpingu kohad on sellised, et ma olen nende inimestega kokku sattunud,” viitas Riisalo. „Arvan, et see ongi selline ametikoht, kus sa vähemalt mingit hulka inimesi pead isiklikult teadma ja nemad peavad sind isiklikult teadma.”

Mart Laari ja Riisalo tutvus sai aga alguse juba 1983. aastal Tallinna 21. keskkooli poiste tualetis, kus toimusid etenduse „Tare-tareke” proovid.

Erakonna esimehe esitatav uue peasekretäri kandidatuur peab esmalt saama eestseisuse heakskiidu, kinnitab ta aga volikogu. Seni on peasekretär Tsahkna.

Seiklejahingega Riisalo purjetas kümme aastat tagasi Lennukiga ümber maailma. Möödunud aasta sügisel oli Riisalo üks neljast Eesti mehest, kes saatsid korda midagi uskumatut – 160 konkurendi kõrval väljus eestlaste meeskond Eesti Reservohvitseride Kogu / Kaitseliit võidukana maailma mainekaimalt ja rängimalt Šveitsi sõjaspordivõistluselt Swiss Raid Commando.

Tsahknale etteheiteid pole

Kuigi erakonna sees on Margus Tsahknale heidetud ette, et ta ei tegelenud peasekretärina piisavalt piirkondadega, siis Riisalo seda arvamust ei jaga. „Tuleb meeles pidada seda aega ja konteksti, kus Margus oli peasekretär. Kui kaks suurt eri kultuuri ja ootustega erakonda lähevad kokku, siis selle kõige äramajandamine pole kergemate killast. Loomulikult on võimalik leida hulk asju, mis võinuks paremini olla, kuid kui vaadata üldpilti ja seda, millist vaimset energiat on see Marguselt nõudnud, ütleks ma neile kommenteerijaile – tulge tehke ise paremini,” ütles Riisalo.

Riisalo sõnul tuleb hea tulemus siis, kui kõik panustavad. „See pole nii, et valime juhatuse ja siis jääme ootama, et tuleb supertulemus.”

Riisalot häirib juba pikemat aega ka erakondade sõimamine ning sisulist tööd tegevate inimeste valimatu mahategemine. „Meie kõigi huvides on see, et erakonnad Eestis oleksid tugevad. Et neis oleks tarku ja võimekaid inimesi, et peale tuleks ka nooremaid inimesi.”