Kolmandale lapsele võimalik uuest aastast. Ekspeaminister Laari sõnul tuleb eesmärgi elluviimiseks eraldada lähema kahe aasta jooksul suurem osa eelarve vaba raha kasvust, külmutades vähemalt samaks ajaks kulud valitsemisele.

“Kolmandast lapsest alates on võimalik tõsta toetusi 1000 kroonini juba 2003. aasta eelarvest,” märkis Laar.

Tallinna endine linnapea Jüri Mõis tõi ettevõtluskeskkonna parandamiseks välja kolm abinõud, milleks on tema sõnul kolm korda laste sündivuse toetamine.

Suurkogu valis ka Isamaaliidu uue 14-liikmelise juhatuse. 36 kandidaadist suurima toetuse pälvis 200 häälega Tunne Kelam. Paremuselt teise tulemuse saavutas 129 häälega Peeter Tulviste.

Mitu isamaaliitlast nägi hääletustulemustes Kelami revanši napile allajäämisele Tulvistele eelmisel suurkogul erakonna presidendikandidaadi kinnitamisel.

Laari Kelami edu ei üllatanud. Laari sõnul ei näe ta Kelamile antud suures häältearvus üllatust. “Tunne Kelam on tuntud poliitik, kelle poliitiline tegevus Eestis algas juba 1972. aastal ÜRO-le saadetud märgukirja koostamisega,” ütles ekspeaminister.

Uue liikmena valiti juhatusse kultuurilehe Sirp peatoimetaja Mihkel Mutt, kes läheb sügisel valimisvõitlusse Haapsalus tugeva Reformierakonna nimekirja vastu.

Tuntumatest eelmise juhatuse liikmest põrusid Andres Herkel, Kadri Jäätma, Jüri Adams Aimar Altosaar ning riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar, kes sai vaid 15 häält. “See oli kahetsusväärne,” märkis Isamaaliidu aseesimees Mart Nutt. “Aga ilmselt ei pruugi fraktsiooni esimehe väga hea töö erakonna tavaliikmetele lihtsalt silma paista.”

Sinissaar suure lapsetoetuse vastu

Riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar:

/.../ Mida teeks laps, kui ta saaks 1000 krooni kuus omatahtsi kasutada? Kas ta sööks sooja koolilõunat, kulutaks suure osa rahast sellele, et käia spordiklubis trennis või mõnes huviringis oma vaimu ja loovust arendamas, näriks tooreid porgandeid, jooks vitamiinirikast mahla või laseks oma hammastele breketid panna?

Või ostaks hamburgerit friikartulite ja kokaga, vaataks kinos märulifilme, ostaks endale kaaslastega lobisemiseks mobla ja tunneks maksujõulisena suurt kiusatust «ainult üheks korraks» järele anda ümber suuremate koolide sõeluvate narkodiilerite ahvatlusele? Seda esimest teeks vabatahtlikult väga väike osa lastest, suurem osa talitaks ilmselt teise variandi järgi. Pärismaalased andsid klaashelmeste vastu suuri varandusi, sest nad olid lapsemeelsed. Turumajanduslikus ühiskonnas leiab iga tootja suurepäraselt oma sihtgrupi üles.