Üheksandad talupäevad Jänedal möödusid erinevalt eelmisest aastast peaminister Mart Laari sõimamiseta kõnekoosolekul.

Kõnekoja läbiviimiseks valitud nõuandekeskuse saal jäi huviliste jaoks kitsaks, kahest tunnist ajast aga piisas, et peaminister Mart Laar, põllumajandusminister Ivari Padar, ETK juhatuse esimees Urmas Ardel ja kõnekoda juhtinud Talupidajate Keskliidu juht Kaul Nurm saaksid ammendavad vastused anda kõikidele küsijatele.

Pärast kõnekoda tundis peaminister Mart Laar rahulolu, et seekord valitses kõnekojas vastupidiselt eelmisel aastal ülekeenud emotsioonidele tema meelest töine ja asjalik meeleolu. "Aastaga on ju ka põhimõtteliselt palju muutunud, asjad peame saama liikuma valitsuse ja põllumeeste läbirääkimiste kaudu," ütles Laar.

Lubadusi ei antud

Peamiste probleemidena kerkisid kõnekojas üles sügistöödeks kütuse eraldamine põllumeestele, ühistegevuse hoogustamine ja toodangule õige hinna saamine ning Euroopa Liidu abiprogrammi Sapard toetusega seotud probleemide lahendamine.

Midagi uut ministrite käest ei kostunud, lubaduste andmisega ei liialdatud ning keegi ei kippunud häält tõstma. Kõneks oli vabakaubanduslepingud ja järgmise aasta riigi toetus ühistegevusele, sest sel aastal eraldatud 16 miljonist kroonist jäi väheseks.

Kaul Nurm selgitas, et projekte, mille vahel tuli valida, tuli üle 300. "Kaheksa miljonit on jagatud, ülejäänud kohta tuleb teha otsus 15. septembriks ja see pole kerge," märkis Nurm. Rahade jagamisel on eelistust tehtud neile projektidele, mis hõlmab paljusid põllumehi. Põllumajandusminister Padar lisas, et taotlusi tuli tegelikult 70 miljonile kroonile.

Igal aastal midagi uut toob vaheldust, sel aastal leidis oksjoni kaudu uue kodu endale ligi 15 vasikat. Oksjoni korraldaja Ivi Kibbal ütles, et 1000 kroonine alghind tõusis isegi 2600 kroonini. "Suurem ost oli seitse vasikat, kes sõitsid Põlvamaale," märkis Kibbal.

Pealtvaatajaid jagus koertenäitusele, ratsavõistlustele, laadale ja suurele külapillimeeste ühismängimisele, mis oli simmanile Kukerpillide saatel eelsoojenduseks.

Kündjaid napib

Mulluse kuraditosina künnimeistri tiitlit ihaldavast mehest oli aastaga järgi jäänud vaid kuus. Künnivõistluste peakohtunik Jaak Nõmmsalu tunnistas, et osavõtjatele saab takistuseks raha.

"Tehnikumid traktoriste ei koolita, õppinud mehed on silmist kadunud," ütles Nõmmsalu. Esindatud oli lisaks Järvamaale vaid Rapla, Jõgeva, Valga ja Tartumaa.

Järgmisel aastal Taani maailmameistrivõistlustele sõidavad Eestit esindama võistluste kaks esimest meest– OÜ Triander AV autojuhi Mait Pajo Jõgevamaalt ja noorvõistleja Indrek Zilenski Valga Kutseõppekeskusest.

Talupäevad läksid korda, märkisid korraldajad. "Külastajaid oli kaks korda rohkem kui lillepäevadel, mil arvuks hinnati kuus tuhat ja kindlasti rohkem kui mullu, mil inimesi käis Jänedal vähemalt 15 000," ütles korraldaja Georg Särekanno Jäneda Õppe– ja Nõuandekeskusest.