Kohtumisel tõdeti, et parlamendierakondade seisukohad euroreferendumi läbiviimise küsimuses on sarnased, muuhulgas ka selles osas, mis puudutab rahvahääletuse läbiviimise aega. Jõuti tõdemuseni, et referendumi ajaks on õige valida periood, kui Eesti on lõpetanud liitumisläbirääkimised ning liitumistingimused on täpselt teada.

Kohtumisel jäi kõlama mõte, et nii juristidel, parteidel kuid ka erakondade siseselt on praegu erinevad arvamused selles küsimuses, kas Eesti põhiseadust peab Euroopa Liiduga liitumisel muutma. Samuti vajab täiendavat arutamist ja vaagimist küsimus, kas Euroopa Liiduga liitumist rahvusvahelise lepingu heakskiitmise mõttes saab üldse rahvahääletusele panna.

Peaminister ütles nõupidamisel, et võimaliku põhiseaduse muutmise vajaduse küsimuses tuleb lisaks Eesti õiguskantsleri arvamusele tellida ka rahvusvaheline ekspertiis. "Kindlasti peaks aga põhiseaduse muutmise vajaduse või mittevajaduse osas erakonnad konsensuseni jõudma," tõdes valitsusjuht ja Isamaaliidu esimees Laar.

Nõupidamisel tõdeti ka, et referendum Euroopa Liiduga liitumise osas tuleks lahus hoida parlamendi- või kohalike omavalitsuste valmiskampaaniast.

Peaminister kinnitas, et Vabariigi Valitsus on Euroopa Liiduga liitumisläbirääkimisi pidades Eesti huve tõsiselt kaitsval positsioonil ja ei lähtu kindlasti mitte sellisest arusaamast, et eurointegratsioon toimugu iga hinna eest. "Vabariigi Valitsuse taktika läbirääkimistel on keskenduda üleminekuperioodide taotlemisele nendes valdkondades, mille puhul finantskoormus inimestele on suur, näiteks kütuseaktsiisid või keskkonnatasud," sõnas peaminister.

Nõupidamisel öeldi ka seda, parandada tuleks rahva seas tehtavat selgitustööd Euroopa Liiduga liitumisega seonduvalt. Leiti, et otsuseid, mida tehakse Eesti integreerumiseks Euroopa Liitu, ei tohiks alati põhjendad sellega, et Euroopa Liit nii nõuab, vaid ametkonnad peavad ausalt rääkima, et käimasolevaid protsesse ja otsustusi tuleb läbi viia niikuinii; eurointegratsioon vaid tõhustab ja kiirendab seda tempot.

Peaminister kinnitas nõupidamisel, et Vabariigi Valitsus peab väga oluliseks Eesti positsioonide ettevalmistamisel Euroopa Liiduga peetavatel liitumisläbirääkimistel Riigikogu Euroopa Asjade Komisjoni rolli ja avaldas lootust, et ka opositsioonifraktsioonid suhtuvad selle töösse väga tõsiselt.

Peaminister ütles kohtumisel, et soovib muuta parlamendierakondade nõupidamised regulaarseks ning ootab ka opositsiooniparteide ettepanekuid, mida sellistel nõupidamistel edaspidi teemaks võtta, sest niisugustel kohtumistel kooruvad mitte ainult eriarvamused vaid ka konsensuslikud seisukohad.

Peaministri initsiatiivil Stenbocki majas toimunud nõupidamisele olid reedel tulnud Eesti Koonderakonna esimees Märt Kubo, Jaanus Männik Eestimaa Rahvaliidust, Eestimaa Ühendatud Rahvapartei juht Viktor Andrejev, Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei juht Tiit Toomsalu, Vene Balti Erakonna Eestis esimees Sergei Ivanov, Heiki Kranich Reformierakonnast, Katrin Saks Mõõdukatest ja Küllo Arjakas Keskerakonnast.