Kuigi Mart Laari arvates pole edenemine eelarvega olnud nii kiire, kui ta lootis, on siiski edasi liigutud ning tal on igati hea alus uskuda, et esmaspäeval saab eelarve maht paika, teatas ta oma blogis.

„Heaks uudiseks on ka see, et vaatamata mõne “hästiinformeeritud” väljaande teatele, et eelarve saab valmis selle tasakaalust väljalaskmise hinnaga, siis õnneks seda ei tehta - eelarve hoitakse 2009. aastal tasakaalus,“ kirjutas Laar.

Laar tõi sissekandes välja ka peamised seisukohad, mida Isamaa ja Res Publica Liit eelarve tulupoole paikapanekul toetab:

1. Eelarve tuleb hoida tasakaalus.

2. Tulumaksureform lükatakse edasi.

3. Käibemaksuerisused tõstetakse viielt protsendilt üheksale.

4. Hotellide ja majutusasutuste käibemaksu ei tõsteta 18%-le.

5. Mootorikütuse aktsiisi ei tõsteta.

6. Käibemaksu ei tõsteta ei 19% ega 20% peale.

7. Gaasiaktsiisi ei tõsteta.

„Eelpooltoodu tähendab, et eelarve maht praegu väljapakutuga võrreldes oluliselt enam ei kasva. Prioriteedid tuleb seetõttu saavutada kulude kokkutõmbamise kaudu,“ lisas Laar.

See aga ei tähenda Laari arvates veel seda, et eelarve oleks lõplikult koos. „Vaidlused kulude jaotuse pärast tulevad tulised - nii on see alati olnud,“ märkis Laar. „IRL fraktsioon kujundab oma seisukohad selles küsimuses homme. Siiski julgen ennustada - jälle mõnede “hästiinformeeritud” tegelaste kiuste - et eelarve kulude üle jõutakse homme kokkuleppele.“

„Siis jääb vaid loota, et kõik eelarvega kaasas käivad eelnõud jõutakse õigeks ajaks vormistada ja üle anda. Sest mingit surrogaateelarvet Riigikogusse küll saata ei saa,“ kirjutas Laar.