Värske nõuniku esimesed kommentaarid olid eile ootamatult tõredad. „Mina ei ole mingis ametis, teie ärge tõtake (sündmustest – toim) ette,” ütles Vahtre. „Te kratsite välja skandaali mitte millestki. Miks peab – kurat! – vinguma ja sügelema, nagu kellelegi halba tehtaks? Ma pean tööd tegema, mul on perekond,” jätkas ta. Doktorikraadi nõuet kommenteerides jäi Vahtre vaoshoitumaks, öeldes, et see võis tõepoolest olla ülepingutatud. „Küsimus on süstemaatilise analüüsivõime olemasolus, ilma selleta naljalt doktorikraadi ei saa.” Vahtre sõnul kuulis ta uudist enda valituks osutumisest Eesti Päevalehe ajakirjanikult.

Millist proovikivi näeb doktorikraadiga mees töös, kus mõned töötavad keskharidusega? „Ma ei viitsi doktorikraadist jahuda. Kui see teil risti hambus on, pole see minu asi. Olen võimeline tegema tööd ja riigile kasu tooma. See on teistsugune töö kui riigikogus ja sellest oli mul villand. Ma ei kanna kahetsust, et seda ei jätkanud.”

Palk veel teadmata

Vahtre asub tööle juuli lõpus. Kui suurt palka ta saama hakkab, ministeerium eile ei avaldanud. „Tema palk määratakse kindlaks ametisse nimetamise käskkirjaga, mida täna veel ei ole,” ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet. Küsimusele, kuidas kommenteerida fakti, et Vahtre puhul on tegemist ministri erakonnakaaslase ja sõbraga, vastas Kuimet, et kõigil kandidaatidel tuli läbida ametlik ja erapooletu avalik konkurss.

Kuimet teatas, et Vahtre osutus valituks kokku kaheksa kandidaadi seast, kellest kaks pääsesid edasi teise hindamisvooru. „Teises voorus pidid kandidaadid esitama kirjaliku analüütilise kodutöö etteantud teemal, täitma tööalase käitumise profiili ning esitama keeleoskuse taset tõendavad tunnistused. Samuti pidid kandidaadid osalema värbamis- ja koolituskomisjoni intervjuul. Pärast kõikide voorude ja intervjuu läbimist otsustas ministeeriumi värbamis- ja koolituskomisjon esitada avalike suhete osakonna nõuniku kohusetäitja ametikohale nimetamiseks Lauri Vahtre.”

Kaitseminister Mart Laar tuli umbes kuu eest välja julgete ettepanekutega riigiametnike arvu vähendamiseks ja teatas, et tema ministeerium koondab 34 ametikohta. Peale Vahtre töötab Laari otseste nõunikena juba kaks erakonnakaaslast: Veiko Lukmann ja Rauno Veri. Lisaks töötas Laari juures poole kohaga nõunik Tiit Kirsipuu, ent tema on töölt vabastatud.

PR-nõuniku karjääri okkaline algus

Eesti Päevaleht kirjutas juba kuu aega tagasi, et tõenäoliselt tehakse rangete nõudmistega konkursil kohta just Vahtrele. Küsides temalt toona, kas ta kavatseb kandideerida, ütles Vahtre: „Mina ei pea sellele küsimusele vastama. Pealegi – kui Päevaleht ise ka ei tea, mida ta kirjutab. Ükspäev kirjutab, et „oh kui tore, et nõutakse doktorikraadi”, ja kohe järgmine päev tuleb otsa, et „oh kui kole, et nõutakse”. Palun otsustage ära, mida te tahate: kas te tahate kedagi maa sisse taguda või mis see eesmärk on. Rohkem ma sel teemal ei räägi. Nägemist.”