„Kel­le­gi ar­va­tes va­le­sid sei­su­koh­ti esi­ta­nud ini­me­ne võib in­ter­ne­tis või aja­kir­jan­du­ses sõima­ta saa­da, kuid van­gi te­da ei pan­da. Kas see areng oleks ol­nud võima­lik il­ma ma­jan­dus­kas­vu­ta? Kal­dun ar­va­ma, et mit­te,“ kirjutab Lagerspetz.

„In­no­vat­sioon ja uue­ne­mi­ne tä­hen­da­vad tu­le­vik­ku pa­nus­ta­mist. Se­da teeb ini­me­ne siis, kui ta vaa­tab oma elu­le loo­tus­rik­kalt. Kui aga loo­tust tun­dub ole­vat vä­he, klam­mer­dub ta pi­gem sel­le külge, mis tal prae­gu ole­mas on ja mis tun­dub kin­del,“ jätkab ta.

„Ma­jan­dusk­rii­si­de ajal on üld­se ta­va­li­ne, et ker­ki­vad esi­le po­lii­ti­kud, kes rää­gi­vad sta­biil­su­sest, usust, rah­vu­sest ja põhiväär­tus­test ning leia­vad ena­mas­ti ka süüdla­si, kes ühist mo­raa­li ohus­ta­vat. Nai­sed suu­na­tak­se töölt ko­ju ja see­li­ku­sa­bad pi­ke­ne­vad,“ leiab Lagerspetz.

Ta loodab, et Ees­ti ini­mes­te vas­tus ma­jan­dusk­rii­si­le ei ole uue su­le­tud ja üha kse­no­foob­se­ma ühis­kon­na, uu­te ja üha võidu­ka­ma­te au­sam­mas­te ehi­ta­mi­ne.

Mikko Lagerspetzi artiklit saab lugeda homme ilmuvast Eesti Päevalehe ühiskondlik-poliitilise ajakirja Möte erinumbrist, mis on pühendatud samal päeval toimuvale XIV Avatud Ühiskonna Foorumile.

Möttes saavad sõna veel ka Briti ajaloolane Timothy Garton Ash, Mall Hellam, Ahto Lobjakas, Iivi Anna Masso, Jaak Valge, Pil­le Pruul­mann-Ven­ger­feldt, Ahto Lobjakas ja teised.