“Aprillis pildistasin üles seitse korjust ja saatsin kirja ka loomakaitse seltsile,” seletab Aarand Roos, Koipsi maaomanik, kes tõstis protesti ärimees Raimo Kägu ja poliitik Kristiina Ojulandi lambakasvatuse vastu.

Eilses vestluses Eesti Päevalehega distantseeris end veel hiljaaegu lambakasvatajana tutvustanud Kristiina Ojuland juhtunust, väites, et juriidiliselt on tegemist Raimo Kägu firma omandiga.

Koipsi maaomanikud Kalju Aasmäe, Tõnu Kallas ja Aarand Roos saatsid mullu oktoobris protestikirja Harjumaa keskkonnateenistusse. “Raimo Kägu tekitatud olukorda iseloomustab kõige paremini sõna psühhoterror,” kirjutasid nad.

Nad protestisid saarel vabalt liikuvate lammaste, aga eriti nende ekskrementide vastu. “Kui jõuan saarele, võtab majaümbruse koristamine tunni, ja hommikul pean otsast alustama,” selgitas Roos eile saarel oma maja juures ekskremendihunnikute vahel.

Paar marjapõõsast ta aias on tarastatud, et lambad neid nahka ei pistaks.

Teine protestikirja autor Tõnu Kallas, kelle esivanemad tulid saarele üle-eelmisel sajandil, rõhutas, et ametlikult pole Raimo Kägu temalt lambakasvatuseks luba küsinudki. Viimast kinnitas ka Roos. Harjumaa keskkonnateenistus andis Raimo Kägule Koipsi saarel lambapidamise loa rõhutades, et selleks peab olema naabrite nõusolek.

Ettekirjutus täitmata

Kaebekirja järel olukorda kontrollinud keskkonnaametnikud vastasid protestijatele järgmiselt: “Peame tõdema, et olukord on väljunud kontrolli alt ning lammaste karjatamist /.../ sellisel viisil enam viljelda ei saa.”

Kuna olukord ei muutunud, ent pretensioone tuli lisaks, tegi keskkonnateenistus Raimo Kägule ettekirjutuse lõpetada lammaste pidamine saare sihtkaitsevööndis 23. maiks.

Eile oli ettekirjutus täitmata ja lambad jooksid vabalt ringi.

Reio Meister, kes esitles end Raimo Kägu sulasena, tagus maasse tulevase aia poste ning põletas piirisihi tegemisel mahavõetud kadakaid. “Saartel on alati lambaid kasvatatud, mina ei saa aru, mis jama siin käib,” ütles Meister kirvele toetudes.

“Olen veendunud, et vähemasti aia ehitamine toimub maaomanike nõusolekul,” kommenteeris toimuvat Harjumaa keskkonnateenistuse vanemspetsialist Imar Kaljurand, nentides samas, et teenistusel pole täpset infot saarel toimuva kohta.

Keskkonnainspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul sai Koipsil valitsenud olukorrast ja ettekirjutuse täitmata jätmisest teada eile Eesti Päevalehelt. “See, et mina ei tea, ei näita veel, et inspektsioon ei tea,” ütles ta. “Me pole sinna kontrollima läinud, kuna Raimo Kägu ütles meile, et probleem saab lahendatud,” selgitas Tuul.

Aed saab püsti

Kontrollkäik oli plaanis ühitada teiste samas piirkonnas korraldatavate kontrollimistega.

Saarel olnud lambakorjustest polnud inspektsioon kuulnud. “Olukorda lähevad meie Harju inspektorid kontrollima niipea kui võimalik,” ütles Leili Tuul.

“Harjumaa keskkonnateenistus soovitas mul mullu saarele aeda mitte ehitada, sest sinna see ei sobi,” selgitas Raimo Kägu.

Keskkonnaameti hiljutise ettekirjutuse täitmata jätmist põhjendab Kägu aga viletsate ilmastikuoludega, mis ei lasknud ehitusmaterjali saarele toimetada. “Mul on kahju, et lambad käisid võõra maa peal. Sel nädalal saab aed püsti ja probleem, mis tegelikult on pseudoprobleem, lahendatud,” lisas Kägu. “Mis korjustesse puutub, siis mina pole neid viimasel ajal näinud. Võib-olla on mõni rebane tallele viga teinud, või siis jahimehed,” arvas ta, väites, et on leidnud korjuste seest ka kuuli- ja haavlijälgi.

Eile õhtuhakul oli Raimo Kägu saarel ja otsis võsast ning männinoorendikust hukkunud lambaid.

Ojuland ei tunnista loomi omaks

•• Riigikogu liige Kristiina Ojuland kujundas välisministrina oma mainet ka sel moel, et mitmel korral oma lambaarmastusest ja lambakasvatusest rääkis. Tema pilte koos lambukestega on ilmunud paljudes meediaväljaannetes.

•• Koipsi saare juhtumist rääkides on Kristiina Ojuland kidakeelne.

•• “Meie lambad on need seal küll, kuigi juriidiliselt on need Raimo firma omad ja mina ei oska ka midagi öelda, küsige Raimo Kägu käest kommentaari,” nentis Ojuland, soovitades suhelda oma elukaaslasega. “Tegelikult minul nende lammastega otsest seost pole,” lisas ta.

•• Kuidas siiski põhjendada, et saarel vedelevad lambakorjused ja luukered? Pikk vaikus telefonitorus. “Eks lambad ikka vahetevahel surevad, seda teab iga lambakasvataja,” ütles Ojuland.

•• Poliitik loodab, et peagi valmiv tara, mis Koipsil vabalt ringijooksvad loomad majapidamistest eraldab, lahendab lambakasvatuses tekkinud probleemid.

R.S.