Justiitsminister lisas, et okupatsioonirežiimide sümbolite kasutamine kunstilistel ning teaduslikel eesmärkidel jääb lubatuks.
Lang rõhutas korduvalt, et sümbolite kasutamist karistatakse vaid juhul, kui seda tehakse vaenu õhutaval viisil.
Kommenteerides punalippude kasutamist pronkssõduri juures ütles Lang, et pronkssõduri juurde kogunemine ei ole vaenuõhutamine.
„Aga seal näiteks punalippude lehvitamine, mis on selgelt teada, et sellega õhutatakse teist poolt vastutegevusele ja õhutatakse mingisugust vaenu, siis see peab olema karistatav ja sellised üritused tuleb lõpetada,” ütles Lang.

Lang ütles, et selliseid juhtumeid, kus loodava seaduse alusel saaks inimesi karistada on juba toimunud.

„Meil on andmeid ühe konkreetse selli tegevusest, kes aeg-ajalt korraldab metsatalus selliseid Kristallöö tähistamisi, kus haakristiga lipp tõmmatakse vardasse ja mehed viskavad kätt ning sõna otseses mõttes tahaksid tagasi saada aega, kus teatud laulude tausta ida poole marsiti. Ja teiselt poolt on ju pronkssõduri juures küllaga olnud neid selle, kes siis viinapudel käes ja teises käes sirbi ja vasaraga lipp kutsuvad tagasi kommuniste hävitama Eesti rahvast. Neid näiteid on küll ja küll,” ütles Lang.
Peaminister Andrus Ansip ja justiitsminister Rein Lang rõhutasid, et juttu ei ole ainult Nõukogude Liidu ja NLKP sümboolikast, vaid sellega tuleks võrdsustada ka Saksa natsionaalsotsialistliku partei ja SS-i sümboolika.
Peaministri sõnul peeti täna eelnõud arutades silmas ka haakristiga lippe ning käesidemeid ja muud taolist.
Justiitsminister Rein Lang tunnistas, et Eestis valitseb teatud topeltmoraal, sest natsisümboolikasse suhtutakse millegi pärast äärmiselt tolerantselt.
„Mina isiklikult seda õigeks ei pea ja suhtun ka natsisümboolikasse äärmiselt mittetolerantselt ja minu meelest ei ole mingit vahet, kas on tegemist Jossif Stalini või Adolf Hitleriga,” lisas Lang.
Justiitsministri sõnul käsitletakse igat juhtumit eraldi ning väärteomenetluse puhul peab sümbolite kasutamist hindama politsei ning kui sümboleid kasutatakse eriti räigel moel võib sümbolite kasutamist karistada kriminaalkorras.
Valitsus kiitis täna heaks ja otsustas saata riigikogule arutamiseks karistusseadustiku muudatused, millega sätestatakse vaenu õhutamisega seotud okupatsioonirežiimide sümbolite avaliku kasutamise ja levitamise karistatavuse.
Nõukogude Liidu ja selle liiduvabariikide, Saksa Natsionaalsotsialistliku Töölispartei ja SS-i sümboolika avalikult kasutajaid tulevikus kuni kolmeks aastaks vangi mõista.

Kui Nõukogude või Natsi-Saksamaa sümboolikat levitab tulevikus juriidiline isik, siis talle võimaldab seadus määrata karistuseks kuni 50 000 krooni trahvi.