Justiitsminister Rein Langi sõnul on tal hea meel tõdeda, et Viru vangla ehitus sujub nii nagu planeeritud, vahendas justiitsministeeriumi pressiesindaja.

„Ei ole kahtlust, et Viru vanglast saab Eesti moodsaim kinnipidamisasutus. Kui vangla tuleval aastal oma uksed avab, on meil võimalik kaotada tuhatkond kohta vangla¬barakkides, mis on juba selgelt ajale jalgu jäänud ning ei aita kuidagi kaasa kinnipeetavate tagasitoomisele ühiskonda.“

Riigi Kinnisvara AS-i juhtimisel alustati Viru vangla ehitustööde ettevalmistusega Jõhvis 2005. aastal. Möödunud aasta 18. septembril pandi paika Viru vangla nurgakivi ning tänavu 6. juunil peeti vangla sarikapidu, millega tähistati vanglakompleksi maksimaalse kõrguse saavutamist. Vangla valmib 2008. aasta märtsis.

Vangla on kavandatud 1000-kohalise kinnise vanglana, mille juurde kuulub ka 75-kohaline avavangla ja 150-kohaline arestimaja, lisaks kool, sotsiaaltöö ruumid, kirik ja töökojad. Vangla territooriumile kerkib kokku 14 hoonet ja hooneid ühendav galerii.

Vangla koos seda ümbritseva alaga võtab enda alla 160 459 ruutmeetrit ning seda hakatakse valvama peamiselt elektroonilise valve abil. Hoonete alune pind on 18 781 ruutmeetrit. Vangla toob Ida-Virumaale ühtekokku 340 uut töökohta.

Viru vangla ehitatakse Jõhvi Ülesõidu tänava, Tallinna-Narva raudtee, Kose ümbersõidutee ja Jõhvi linna lõunapiiri vahelisele maa-alale.