Lasnamäe ja kesklinna vahelise trammiliikluse loomisest on räägitud juba pea neli aastat. Tänavu taotles linnavalitsus riigilt ligi neli miljardit krooni, mis trammiliini loomisest puudu jääb, kuid taotlus jäeti rahuldamata ja praegu lükkub kogu projekt abstraktsesse tulevikku.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul pole pealinna võim põhjendanud projekti mõistlikkust ja vajadust piisavalt ning seetõttu on vaja lisauuringuid. Seniks peab linnavalitsus aga Euroopa Liidu rahast, mida kü­sida taheti, suu puhtaks pühkima.

„Ministeerium annab linnavalitsusele Euroopa Liidu tehnilise abi raames 500 000 eurot „Tallinna trammi” projekti uuringuteks ja eelprojekti koostamiseks,” rääkis ministeeriumi pressiesindaja Gea Otsa. „Vastav rahasumma tuleb linnavalitsusel järgneva kahe aasta jooksul ära kasutada ning sellele summale peab lisanduma ka linnapoolne kaasfinantseerimine.”

Eeltöö toetuse saamiseks

Tallinna transpordiameti projektijuhi Märt Ojamaa sõnul on projektile linna eelarvest eraldatud 1,196 miljonit krooni. Sellega kavatsetakse järgmisel aastal koostada trammiliini eelprojekti lähteülesanne ning tõlkida inglise keelde projekti teostatavuse uuringu aruanded. „Eel­projekti koostamisega luuakse vajalikud eeldused Lasnamäe trammiliini ehitamiseks ning või­maliku EL-i ühtekuuluvusfondist antava toetuse vastu­võtmiseks,” rääkis Ojamaa.

Projekt maksab üle 3 miljardi krooni

•• Seniste arvestuste kohaselt kujuneb trammiliini kogumaksumuseks 3,21 miljardit krooni, peale trammitee kuluks see ka Lasnamäele trammidepoo ehitamiseks ja tänapäevaste trammide soetamiseks. Uue trammiliini rajamine lihtsustaks ja muudaks transpordiameti projektijuhi Märt Ojamaa sõnul odavamaks trammivõrgu edasise laiendamise lennujaama ja Mustamäe poole.

•• Projektijuht avaldas kahetsust, et sel aastal „Tallinna trammi” projektile vajaminevat toetust ei antud. „Praegu ei oska mitte midagi kindlat trammiliini edasise saatuse kohta öelda,” rääkis Ojamaa. „Võimalik, et seda ei loodagi kunagi.”

•• Projektijuht loodab, et lõplik otsus langetatakse juba järgmise aasta alguses. „Täpsemat aega ei oska samas praegu öelda,” lisas ta.