"Linnavalitsus on Lasnamäele maailmas ainulaadse paepargi rajamise idee heaks kiitnud. Raha selleks on saadud mitmest Eesti fondist ja Ameerikast," ütles mäeinsener Eino Tomberg Eesti Paeliidust.

Rajatavasse parki jääb umbes 150-hektariline väljatöötatud ala, millest ühe osa moodustab kümne meetri sügavusel asuv sileda paepõhjaga platoo. Eesti Paeliidu andmetel hõlmab park ka 2500 aastat tagasi maha jäetud Proosa muinaspõllud, paarisaja meetri pikkused ning kahe ja poole meetri sügavusel asuvad Peeter Suure merekindluse kaevikute liinid, Proosa muinaskalmed ning Pirita jõe äärsed vanad heinamaad.

Kogu alast kujundatakse ühtne kompleks, kus asuvad näituseväljakud, paemuuseum ja pae töötlemise näidisalad. Kivitsehhi töö ja pae kaevandamine jätkuvad ning seda tutvustatakse huvilistele. Kompleks on kavas lülitada ökoturismi objektide ketti. Teabetuba, kus on eksponeeritud paealane info ja näidised, avatakse järgmisel aastal.

Paekivi nimetati Eesti rahvuskiviks 1992. aastal. Pargi rajamisega tahetakse taasväärtustada Eesti pae kasutamist ja viia paekivi rahvuskivi nime väärivale tasemele.

ETA