Linn prognoosis riigilt laekuvat rahasummat optimistlikult, riik vastas omakorda ülipessimistlikult ja nii ongi lasteaiad olukorras, kus esialgu ette nähtud eel­arve on lülitatud säästurežiimile. Ettevõtetest tuttava skeemi kohaselt peavad ka lasteaialapsed tegema tänavu igapäevatoimetusi 8,5% soodsamalt.

Lasteaedade juhatajate suhtumine kärbetesse erineb nagu öö ja päev – mõni nimetab olukorda normaalseks, teistel varjutavad igapäevaelu murepilved, et leida kokkuhoiukohti.

Üks Põhja-Tallinnas asuv laste­aed on ilma jäänud remondimehest. „Kui midagi katki läheb, siis hakkame isadele helistama. Õnneks pole praegu veel juhtunud midagi, kuid hoiame hinge kinni,” kinnitas lasteaia juhataja, kuid palus seejärel anonüüm­sust. „Vähendasime muusika- ja liikumisõpetaja koormust, pool koristaja kohta kaotasime ära.”

Peale selle on vähendatud õpe­tajate töökoormust. Nii pannakse hommikul varem tulnud ja hiljem lahkuvad lapsed valve­rüh­ma, sest rühmaõpetaja töö­päev on endisest lühem.

Liikvel on linnalegendid

Tallinna Nurmenuku lasteaia juhataja asetäitja Tiina-Marju Jaksen tunnistas, et koormuse vähendamise tõttu on ka valve­rüh­made suurus kasvanud.

Põhiliselt kärbivad lasteaiad majanduskulude pealt, sest lõ­putult töötajate koormust vähendada ei saa. Lauliku lasteaed Nõm­mel on näiteks leidnud kokkuhoiuvõimaluse tööriiete ostmiselt ning ürituste ja näituste külastamiselt. „Ravimeid on lasteaeda nüüd mõnevõrra vähem ostetud ja koolituskulud on täiesti nullis,” ütles lasteaia juhataja Merike Kasepuu. „Natuke üritame kokku hoida ka küttekulude pealt, sest kütteõli hind on tunduvalt alla läinud.”

„Ühes erakonnalehes väideti, et lastel pole WC-s paberit, see on häbiväärne vale,” kurjustas Haraka lasteaia juhataja Anne Avakivi. „Või väidetakse, et valgustust on vähem ja pesu pestakse vähem.”

Tegelikult tuleb välja, et mõne juhataja väitel pole 8,5% eel­arvekärbe neile erilisi probleeme tekitanud. „Meil oli ka varem üks valverühm olemas, nii et palga­kär­pele pole me läinud,” ütles Avakivi. „Küll hoiame kokku asendustundidelt.”

Siiski vaatab Avakivi suvel majandusseisu üle ja kui teisel poolaastal tekib raskusi, siis ollakse valmis tegutsema. „Suvel saavad soovijad palgata puhkust, mida varem neile lubada ei saanud,” ütles Avakivi.

Haridusameti ettepanekud

•• Tallinna haridusamet esitas lasteaedadele oma ettepaneku vähendada kärbete tõttu majanduskulusid, töötajate arvu ja suurendada lasteaiarühmade koosseise. Samuti soovitati moodustada valverühmad.

•• Remont on üks põhilisi lasteaedades kärbitud kuluridasid. Lasteaia Sinilill juhataja Ljudmilla Parve sõnul on töömees küll tööle jäetud, kuid meistrimees peab remontides odavamalt hakkama saama. Samuti on kavas osta senisest vähem inventari.

•• Tallinn lubas lasteaiaõpetajatele leida siiski 4% palgatõusu jaoks rahalisi vahendeid, kuid lasteaiad ei saa sellega kaasa minna, sest enne palkasid peab maksma majanduskulud ja see­tõttu on suurem osa lasteaedu läinud töökoormuse vähendamise teed, s.t et reaalselt saavad lasteaiaõpetajad kätte senisest veel vähem raha. Küll on neil lühem tööpäev.

•• Probleem sai alguse riigi maksetest kohalikele omavalitsustele, mille Tallinn oli eelmise aasta laekumistele toetudes eelarvesse sisse arvestanud.