Tartu lastehoiu seltsil on plaanis Tartusse juba paari kuu pärast rajada esimene lastepäevahoiuteenust pakkuv rühm. Edaspidi plaanib selts katta aga terve Tartu lastepäevahoiurühmade võrgustikuga, kus lapse hoid oleks taskukohase hinnaga.

Tartu lastehoiu seltsi üks eestvedajaid Pille Rives rääkis, et eelmise aasta lõpus leidis ta ligi kümme noort ema, kellel oleks soov lähiaastail tööle minna, kuid kuna Tartu linnas valitseb krooniline lasteaiakohtade nappus, on see peaaegu võimatu.

“Minul endal on kaks last, kellest noorem on pooleteistaastane. Kuna ma vanemapalka enam ei saa, tahaks tööle minna, ent Tartu linnas pole ei era- ega munitsipaallasteaedades vabu lasteaiakohti. Linnalasteaeda ei pääseks mu noorem laps enne kooli, sest üldjärjekorras on ta 1508. ja vanusegrupis on ta järjekorranumber 610,” rääkis Rives.

Karmid nõuded

Lähim eralasteaed, kus Rives oma lapsed hingekirja saaks panna, asub Ülenurme vallas ja seega Tartu linnast väljas. Samas tuleks ka Ülenurme vallas lasteaiakoha eest maksta noorema lapse puhul 4500 ja vanema lapse eest 4900 krooni. Kuna see oleks liiga kulukas, sündis Rivesel mõte, et Tartusse võiks luua kas eralasteaia või organiseerida laste hoidmise muul viisil. “Me ei kavatse lasteaiajärjekordi võtta kui paratamatust nagu viljaikaldus või põud,” sõnas Rives.

Kuna eralasteaia loomine oleks karmide tervise- ja päästeametinõuete tõttu liiga kulukas, siis on Tartu lastehoiu selts tulnud ideele luua lastepäevahoiuteenust pakkuv võrgustik. Oma ideed on noored emad tänaseks tutvustanud ka Tartu linnavalitsusele, ja olemas on ka esimese päevahoiurühma loomiseks vajalike ruumide kohta eelkokkulepe. Rivese sõnul ootab selts linnalt, et lisaks ruumide otsimisele võiks linn sõlmida seltsiga lepingu, et nad on valmis pikaajaliselt rahastama ettevõtmist laste pearaha alusel.

Eelmisel aastal maksis linnale üks lasteaiakoht umbes 2300 krooni, sel aastal tõusid kulutused lasteaiakasvatajate palgatõusu tõttu ligi 3000 kroonini. Kui Tartu linn oleks ka lastehoiu seltsile valmis iga lastehoius käiva lapse eest sellist kuuraha maksma ja lapsevanemad maksaks omaosalusena umbes 500 krooni, suudaks selts Rivese arvutuste kohaselt end ka ära majandada. Kulud tõuseks muidugi märgatavalt, kui seltsil tuleks lastehoiuks tarvilikke ruume turuhinnaga rentida või osta.

Esmaspäeval kohtusid Tartu lastehoiu seltsi esindajad Tartu abilinnapea Jüri Sasiga, kes lubas leida võimalusi nii ruumide leidmiseks kui ka rahastamiseks.

Kui linnavalitsus ja ka Tartu volikogu ettepanekuga nõustuvad, saab linn Sasi sõnul ettevõtmist toetada vajamineva sisustuse soetamisel, lisaks makstaks iga lapse hoidmise eest paar tuhat krooni kuus. Üheks võimaluseks on, et linn maksaks lastehoiuteenust kasutavale lapsevanemale 2000-kroonist kuutoetust. Esimene päevahoiurühm peaks linnavalitsuse nõustumisel tööle hakkama Mäe tänaval asuvas lastekoduhoones.

Alusharidust ei saa

•• Sauel aastaid lastepäevahoiuga tegelenud Põnni mängumaa juhatuse liige Tiina Kärner ütles, et ka Tallinnas on päevahoiuteenuse vastu suur huvi ning seepärast avab osaühing aprillis Tallinna südalinnas uue rühma. Põnni mängumaal maksab lapsehoid ligikaudu 6000 krooni kuus.

•• Laste päevahoid erineb lasteaiateenusest Kärneri sõnul peamiselt vaid selle poolest, et lasteaial on kohustus anda lapsele ka alusharidust, lastehoiul aga mitte.