Veterinaar- ja toiduameti andmetel on Iirimaalt Eestisse toodud sealihast, mis võib olla saastunud dioksiinidega, tarbijateni jõudnud 52 tonni. Suur osa sellest on ameti peadirektori Ago Pärteli sõnul jõudnud koolidesse ja lasteaedadesse. Nimekirja neist veterinaar- ja toiduamet avaldama ei soostu.

Nimekirja koostamine oleks Pärteli sõnul liialt aeganõudev, sest ettevõtete nimed on vaid paberkandjal ja tuleks eraldi sisestada. „See ei ole absoluutselt inimese jaoks oluline info,“ ütles ta.

Pärtel märkis, et ettevõtete ostetud kogused olid enamasti arvestatud ühe toidukorra valmistamiseks. Mehe hinnangul võiks nimekiri tekitada lapsevanemate seas paanika. „Pole vaja, et mõni lapsevanem seepärast oma lapse koolist ära võtab,“ lausus ta.

Eesti lastevanemate liidu juhatuse liige Valdek Rohtma rääkis Päevaleht Online’ile, et on küsitav, kas kooli- ja lasteaedade nimekirja avaldamisel tekiks paanika.

Rohma märkis, et liha koolidesse ja lasteaedadesse jõudmine on küll õõvastav fakt, kuid koolid ja lasteaiad ostavad seda liha, mida saada on. „Samas olen ma seda meelt, et oluline on, et fakti on tunnistatud ja öeldud mida teha,“ lausus Rohtma, kelle sõnul kõige olulisem ongi inimeste teavitamine.

Rohtma hinnangul võiks koolid, kuhu Iirimaa liha sattunud, lapsevanemaid teavitada. „Tähtis on see, et asjast räägitakse. Et kui lapsevanemal tekib kahtlus, et laps on saanud mürgistuse, siis ei tekiks paanika,“ rääkis ta.

„Kui oht on teada, siis võiks kasvõi lapsele päeviku vahele panna teate, et selline asi on juhtunud, ja kuidas käituda, kui on mürgistuse oht,“ selgitas Rohtma, kuidas saaks lastevanemate teadmatusse ja paanikasse sattumist vältida.

Koole endid on teavitatud

Eestisse jõudis Iirimaalt pärit sealiha läbi ASi Maag Grupp, kust sealiha on jõudnud ka koolide ning lasteaedade sööklatesse. „Me teavitasime eile täiesti omal initsiatiivil kõiki asutusi, kes seda liha ostnud on,” ütles ettevõtte turundusjuht Tuuli Mathisen.

Ettevõtte klientide hulka kuulub tema sõnul koole ning lasteaedu üle Eesti, kuid millistesse neist sealiha jõudis, Mathisen avalikustada ei tahtnud. „Me ei taha paanikat külvata. Ootame ära veterinaarameti testid ning kui selgub, et need näitavad liha mürgisust, siis kahtlemata avaldame ka koolide nimed,” lausus ta.

Fazer Amica Eestiga toitlustamislepingu sõlminud Arte gümnaasiumist öeldi Päevalehele, et Fazeri ostudirektor Peeter Roos saatis täna kooli kirja, milles palus kontrollida saatelehti, et teha kindlaks, kas kooli võis sattuda mürgist liha. Kontrolli tulemusel selgus, et Arte gümnaasiumisse dioksiiniga saastunud Iirimaa sealiha polnud sattunud.

Saatelehtede kontrollimist paluva kirja sai ka Rocca al Mare kool, kust samuti mürgist liha ei leitud. „Ilmselt said kõik koolid sama kirja,” arvas Päevalehega rääkinud kooli esindaja.