Septembri alguses registreeriti Eestis neli kollatõvejuhtu, mis olid seotud Riias käimisega.

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul võib juhtumeid olla ka rohkem. “Praegu avastatud juhtumid on kindlaks tehtud epidemioloogilise uuringu põhjal, kui arst saab kindlaks määrata, kust kollatõbi saadi,” märkis Saluri.

Lätis on aastaga registreeritud juba enam kui 500 A-viirushepatiidijuhtu, võrreldes möödunud aasta 15-ga. Ainuüksi augustis oli nakatunuid esialgsetel andmetel 126.

Viiendik haigusjuhte registreeriti süstivate narkomaanide hulgas, ülejäänud hügieeninõuete eiramise tõttu.

Mullu A-viirushepatiit lõunanaabrite juurest Eestisse ei jõudnud. Kuidas ja kus seekord Lätist viiruse koju kaasa toonud inimesed kollatõppe nakatusid, Saluri veel täpsustada ei osanud. “Kindel on see, et haigeid on võetud arvele nii Lõuna-Eestis kui ka Tallinnas,” lisas ta. Nakkuse olid inimesed Saluri sõnul saanud eri kohtadest.

A-viirushepatiit on suure levikupotentsiaali ja mitme levikuteega haigus. “Leviku kiirus ühest riigist teise sõltub turismi intensiivsusest ning kaubandussidemetest naaberriikidega,” märkis Saluri. Viiruse avastamisel võetakse riigis tavaliselt kasutusele epideemiatõrje meetmed – see tähendab haigete ravi, võimalike nakatunute väljaselgitamist, nende jälgimist ja ranget sanitaar-hügieenilist kontrolli.

Tallinna Merimetsa nakkushaigla reisimeditsiini kabineti arst Kersti Kink soovitas nii lastel kui ka vanematel end kollatõve vastu vaktsineerida. “Tegemist on maksapõletikuga ja kuigi haigus ei ole surmav, tekivad tüsistused, mis muudavad maksa edaspidi õrnaks ja tundlikuks,” ütles ta. Samuti võiksid Kingi sõnul end vaktsineerida reisile minejad. “Kõik troopilised maad ning Aasia on riskipiirkonnad,” märkis arst.

Eestis oli viimane kollatõvepuhang paarkümmend aastat tagasi ning seetõttu pole haigust – erinevalt B-hepatiidist – vaktsineerimiskalendrisse kantud. Tollal oli laialdane haigestumine seotud saastunud vee joomisega. Haiguse läbi põdenutel tekib viiruse vastu eluaegne immuunsus.