Läti jõudis ümbermaailma purjetamises pool aastat Eestist ette, nende laev stardib mereseiklusele juba mais.

Samas kestab Riiast väljuva katamaraani Kaupo teekond Eesti meeskonna omast pool aastat kauem. Lätlaste kahele aastale planeeritud reisi teeb pikemaks sissesõit Põhja-Ameerika läänerannikule.

Sügisel startiva Eesti maailmareisi veel nimetu purjeka kapten Mart Saarso ütles, et lisaks tuleb lätlaste marsruut ka väsitavam. "Kuigi me stardime hiljem, jõuame kindlasti lätlastele järele ja peame kusagil ookeanil kena sõprusõhtu," lausus ta.

Saarso sõnul lisab lätlaste üritus konkurentsivürtsi. "Eestlased ja lätlased on meresõidu aegade algusest olnud sõbralikud võistlejad, kumb on kõvem mereriik," ütles eestlaste kapten. "Meie ülesanne on nüüd mitte positsioone käest anda."

Lätlaste laev Kaupo on ehitatud Riias 1977. aastal, ent ta on tõestanud end mitmel kaugpurjetamise võistlusel ning ka üle Atlandi sõidul kuus aastat tagasi. Meeskonda kuulub kaheksa liiget, eestlastest ühe võrra rohkem.

Eesti meeskonna ettevalmistus ümbermaailmareisiks läheb plaanipäraselt, ütles Saarso. Saaremaal Nasvas valmiv jahtlaev lastakse pidulikult vette 29. mail. Praegu on põhirõhk meeskonna ettevalmistamisel, mis tähendab näiteks parameditsiini kursusi ja psühholoogilist treeningut.

Kaupo

Läti katamaraan Kaupo on 13,3 meetrit pikk, ehk sama suur kui eestlaste alus, ja 8,1 meetrit lai. Purjepinda on 140 ruutmeetrit.