Eesti Loomakaitse Seltsi (ELS) juhatuse liige Heiki Valner ütles Päevaleht Online´ile, et loomakaitsjad läksid Hulja karjalauta loomapidamistingimusi kontrollima kohalike elanike kaebuste peale.

"Olukord oli seal ikka täiesti masendav," ütles Valner. "Loomad olid nakatunud kõhutõppe ja vähe sellest, et omanik ei võimaldanud neile ravi, ta sundis loomi oma väljaheidete sees elama," rääkis ta.

Eesti Loomakaitse Seltsi vabatahtliku Janeki sõnul oli haigeid noorloomi laudas umbes kümmekond, kolm suurt lehma olid nõrkenud, üks lebas aedikus surnuna ning üks oli keti otsas hinge heitmas.

Lisaks olid laudas kaks vigastatud lehma, kelle seisundit uurides jõudsid loomakaitsjad järeldusele, et vigastuste põhjuseks võis olla sarviliste ja sarvedeta loomade ühes pidamine.

Kokku oli laudas loomi umbes 250. Laudaomanikult pole seni õnnestunud kommentaari saada.

Lisaks sai ELS täna teate, et Läänemaal Paliveres lauda ees on kaks surnut vasikat ja üks vigastatud ning üleni verine vasikas. Juhtumit on asunud uurima politsei.

Heiki Valneri sõnul on loomakaitsjad mures, et vaestes oludes hakatakse suurtes farmides kokku hoidma just loomade heaolu arvelt. "Mul on kuri kahtlus, et edaspidi hakkab meieni jõudma aina rohkem teateid laudajuhtumitest, kus loomi on väärkoheldud," tõdes Valner. "Me püüame kontrolli lautade üle tõhustada ja toome sellised juhtumid kindlasti avalikkuse ette."