Laulu- ja tantsupeol ei ole esinejad ainsad, kelle „tööpäev” kestab varavalgest hilisõhtuni. Lauljatele-tantsijatele suppi keetvad naiskodukaitsjad, kes täna peopaika saabusid, alustavad päeva niipea kui väljas valgeks läheb. Supipajad on tulel homsest viienda juunini.

Kuigi naiskodukaitsja Leane Moritsa sõnul pole veel täpselt teada, millistes kogustes, millises pakendis purgisupid kohale tuuakse ja kui palju inimesi toitlustamisega tegelema hakkab, teadis ta eelmise koolinoorte laulu- ja tantsupeo kogemusest rääkida, et hiigelkogustes supikeetmine pole nii lihtne kui võiks arvata.

„Näiteks noorte laulupeol toodi supp pooleliitristes purkides ja toitlustada oli vaja tuhandeid inimesi. Me pidime kõik need purgid käsitsi lahti keerama,” kirjeldas Morits. „Loodetavasti on seekord mitte pooleliitrised vaid viieliitrised metallpurgid – oleneb, milline firma on toitlustama võetud.”

Purgi sisu rändab 35-45 liitristesse kateldesse, milliseid kasutavad ka kaitseväe väliköögid. Sellise supikoguse ringisegamiseks on aga vaja juba mehejõudu ja selleks on naistel abiks kaitseliitlased.

Kui supp valmis, asuvad naised jagamispunktides toitu mitu tundi harjutades rassinud esinejatele laiali jagama. „250 grammi mahutava kulbiga ei tule tõsta mitte kolm korda nagu oma perele, vaid kolmsada korda. Siis viis minutit puhkust ja jälle kolmsada kulbitäit. Võite ette kujutada, mida käelihased neljanda päeva lõpuks tunnevad,” rääkis Morits.

Niipea kui viimane peoline on supiportsu kätte saanud, algab valmistumine järgmiseks söögikorraks. Õhtu lõpeb Moritsa sõnul kesköö paiku katelde pesuga.

Kui palju suppi nelja päevaga valmis keedetakse, ei julgenud Morits täpselt öelda, kuid kindlasti tuhandeid liitreid, pakkus ta koolinoorte laulupeo kogemuse põhjal.

Iga päev peaks menüüs olema erinev supp, praade Moritsa teada suurpeol tegema ei hakata. „Praed läheksid päikese käes väga kiiresti käest ära ja nende käitlemine võtaks kauem aega. Lisaks tuleb supp ka praest odavam,” ütles ta.

Väliköögis rassivatel naiskodukaitsjad ei näe ka suure tõenäosusega ei tantsimist ega laulmist. „Tahaks pidu näha küll, aga eelmine kord jõudsin peopaika viimase kontserti viimase loo ajaks. Jätsin katlapesemise pooleli ning läksin vaatama, kuidas kõik laulsid ja laulupeo tuli ära kustus,” nentis Morits.