Laupäeva keskpäevast alates on Kadrioru noortepargis tavapärasest enam sagimist. Luigetiigist edasi kõndides on näha ema, kellel on roosa mängupõrsas kaenla all ja laps käekõrval. “Ei me ette tea, mis elu meil tuua võib,” rõkkab laul üle pargi. Tuleb välja, et sel laupäeval on lastel esimest korda võimalik kodus tolmu koguvad mänguasjad kokku koguda ja panna need teiste laste jaoks müügile. 

Üheksa-aastane üleni roosasse riietatud Marianne on turulettide taga üks krapsakamaid noori müüjaid. Enda ette lauale on ta sättinud terve hulga mänguasju, muu hulgas ka erinevas suuruses mudelautosid ja suure meekarva südamekujulise kaisupadja. Marianne räägib, et kõige rohkem ongi vanemate käe kõrval parki tulnud lapsed ostnud temalt mänguautosid ja legokomplekte. Küsin väikeselt hakkajalt müüjalt, kas tal pole kahju oma asju teistele ära anda. “Kuna meil on hästi palju asju, millega me enam ei mängi, siis ma mõtlesin, et tulen neid müüma,” vastab Marianne asjalikult. Pealegi on nad vennaga nende mänguasjade jaoks juba liiga suured, lisab ta.

Teenistus hoiupõrsasse

Samal ajal meeldivad ühele väiksemale tüdrukule Marianne juukseklambrid. Meeldivad lausa nii väga, et väikese tüdruku ema ostabki need Mariannelt ühe krooni eest. Aga mida teenitud rahaga peale hakata? Marianne silmad löövad särama. Nimelt on ta juba internetist uurinud, et uuel aastal tuleb poodidesse uus arvutimäng “The Sims 3”. Sellel on parem graafika kui eelmistel mängudel, teab tüdruk rääkida. Tundub, et sellega ei suuda tavalised legoklotsid tõesti võistelda.

Mänguturul on peale väikese müüja ka veel teine Marianne. Ettevõtmist vedav Marianne Algina ütleb naerdes, et ta olevat “üleaktiivne, idiootlik kodanik”, kes nägi kaksteist aastat tagasi Malmös turgu, mis innustas proovima midagi sellist ka Eestis. Hea on vaadata, kuidas lapsed isekeskis suhtlevad ja kauplevad, on Algina rahul. Seekord kutsuti mänguturul osalema 7–14-aastasi lapsi, kuid Algina arvab, et edaspidi seda reeglit olema ei peaks. “Kui inimene tunneb end lapsena, siis las tuleb,” lausub Algina.

Selleks korraks lõpeb lõbus kauplemine pisut enne kolme värske vihmasabinaga. Nukujuustele vesi igal juhul läiget juurde ei anna, sellepärast tuleb kogu väärtuslik kraam kiiresti tagasi seljakotti peita.

Tarkust laupäevaakadeemias

Samal ajal kui noortepargis lõpevad müügitehingud, elustub Kadrioru kunstimuuseumis kauge ajalugu ja algab laupäevaakadeemia.Tänavu möödus lossi ja pargi rajamisest 290 aastat ja kõik laupäevased loengud on pühendatud sünnipäevalapsele.

Muuseum on mänguturuga võrreldes jahe ja vaikne. Trepist üles banketisaali astudes naksuvad astmed sammude all. Saalis ootab aga huvilisi kuraator Aleksandra Murre, valmis näitama Kadriorust rikkalikku pildimaterjali ja rääkima sellest, kuidas Kadriorg oli 19. sajandil tõeline kuurort. Murre räägib, et siin eelistasid puhata ning tervist parandada nii Peterburi kõrgklass ja haritlaskond, Tartu ülikooli professorid kui ka jõukamad tallinlased. Kadriorgu tuldi mudaravi, merevanne ja massaaÏigi saama, jutustab Murre.

“Tavaliselt saab selliseid asju kuulata ülikoolis, kuid sinna pääsevad vaid tudengid,” ütleb Murre ning julgustab kõiki huvilisi Kadriorgu avastama.