VTA pea­di­rek­tor Ago Pär­tel mär­kis, et prus­sa­ka­tep­rob­leem tä­hen­dab äri­mees Vjatšes­lav Lee­do­le kuu­lu­va­te­le Väi­na­me­re Lii­nid OÜ-le ja sel­le toit­lus­ta­mist pak­ku­va­le Väi­na­me­re Tee­nin­dus AS-ile nii li­sa­koor­must kui ka -vas­tu­tust.

„Toi­duo­hu­tu­se eest vas­tu­tab täie­li­kult toi­duk­äit­le­ja ning et­tevõtte ene­se­kont­rol­lip­laa­nis on ka kah­ju­ri­te tõrjet ning sel­le toi­mi­mi­se tõhu­su­se kont­rol­li puu­du­tav osa,” mär­kis Pär­tel. „Kui VTA rei­si­ja­te kae­bus­tel põhi­nev või ta­va­kont­roll tu­vas­tab, et se­ni­ne prog­ramm ei ole enam efek­tiiv­ne, te­hak­se kind­las­ti vas­ta­va­si­su­li­ne et­te­kir­ju­tus,” li­sas ta.

Ma­ri­na Kar­ro ter­vi­se­kait­seins­pekt­sioo­nist mär­kis, et kui laevadel on prus­sa­ka­te asus­tus seo­tud prügi­kon­tei­ne­ri­te ve­da­mi­se­ga, siis on re­gu­laar­ne kah­ju­ritõrje hä­da­va­ja­lik. „Prügi ve­da­mi­sel tu­leks ka­su­ta­da su­le­tud tünne. Kui prob­lee­mi­ga ei te­ge­le­ta, siis prus­sa­kad pal­ju­ne­vad kii­res­ti ja le­vi­vad naa­ber­val­dus­tes­se,” hoia­tas Kar­ro. „Li­saks uu­te pin­da­de saas­tu­mi­se­le ja prus­sa­ka­te le­vi­mi­se­le teis­tes­se praa­mi ruu­mi­des­se tu­leb ar­ves­ta­da, et nad võivad ol­la mit­me­te nak­kus­hai­gus­te­ki­ta­ja­te eda­si­kand­jad. Prus­sa­ka­te väl­ja­hei­ted võivad põhjus­ta­da ka ek­see­mi või ast­mat.”

AS-i Väi­na­me­re Lii­nid tee­nin­dus­juht Anu Hiiuv­äin kin­ni­tas Ees­ti Päe­va­le­he­le, et su­ve lõpust ala­tes, mil prus­sa­ka­nuht­lus al­gu­se sai, on kõigil lii­ni­lae­va­del kor­du­valt ka tõrjet teh­tud. Hiie-v­äin ar­vas, et pa­rim la­hen­dus prob­lee­mi­le oleks, kui Saa­re­maa prügi toi­me­ta­taks üle Suu­re väi­na eral­di lae­va­ga.

Saa­re­maalt Pär­nu­maal asu­vas­se Pai­ku­se prügi­las­se jäät­meid trans­por­ti­va Prügi­mees OÜ ju­ha­ta­ja Rii­vo Asu­ja väi­tis vas­tu, et parv­lae­va­de ase­mel po­le võima­lik tei­si alu­seid ka­su­ta­da, ku­na see oleks lii­ga ku­lu­kas.

Hiiuv­äin osu­tas, et prus­sa­kad avas­ta­sid lae­va­delt mees­kon­na­liik­med. Sõit­jad po­le te­ma kin­ni­tu­sel nen­dest pu­tu­ka­test lae­van­dus­fir­ma­le veel tea­ta­nud ega ka kae­bu­si esi­ta­nud.