Eesti maleringkonnad olid eile shokeeritud teatest, et juulis esimese varuna USA-s toimuvatel male maailmameistrivõistlustel osalema pidanud Lembit Oll otsustas elu enesetapuga lõpetada. Eesti läbi aegade ühe andekama maletaja surnukeha leidis juhuslik mööduja Tallinnast Vindi tänaval asuva ühiselamu eest pisut pärast kella poolt viit öösel.

"Juba mitu viimast aastat oli tal probleeme vaimse tervisega," lausus Olli juhendaja Iivo Nei. Ta kohtus Olliga viimati reede hommikul ning nad arutasid eelseisva maailmameistrivõistlustega seonduvat.

"Ta oli heas meeleolus ja ütles, et kavatseb maailmameistrivõistlustel korralikult mängida," kirjeldas Nei.

Ka neljapäeval Olliga kohtunud Eesti Maleliidu asepresident Hendrik Olde kinnitas, et reitingutabeli kohaselt Eesti parim maletaja pakatas tervisest. "Ta oli just lõpetanud psüühika ravikuuri ning kõik tundus olevat normaalne," osutas Olde.

Olliga möödunud nädalal kokku puutunud inimeste sõnul võis murrang esimaletaja psüühikas toimuda nädalavahetusel, sest laupäeval kodus sõpradega bridzhi mängides oli ta vaimselt endast väljas.

"Ta polnud mõistuse juures, kuid keegi ei oodanud, et ta on enesetapuks võimeline," lausus Olli bridzhikaaslane tippmalekomisjoni esimees Olav Sepp.

Lembit Ollist jäi maha kaks kooliealist poega, kes elavad tema lahutatud abikaasa juures.

Iivo Nei kinnitusel avaldas lahutus Ollile suurt mõju, kuid tema sõnul ei saa väita, et pereprobleemid võisid olla peamine ajend maletaja enesetapuks.

1996. aastast alates psüühikaravi saanud Oll ravis end viimasel ajal antidepressante kasutades.