Karvaprobleeme võib põhjustada stress, aga sel võib olla ka muid põhjuseid, näiteks sise- või välisparasiidid ja ühekülgne toit. Murduvad küüned võivad viidata vitamiinipuudusele. Kui kassi (või teie) elukorralduses midagi muutunud ei ole, võib stressi ilmselt välistada. Millal teie kiisu viimati ussirohtu sai? Võib-olla on probleem hoopis siseparasiitides?

Alustada võikski ussirohu andmisest, halba ei tee ka välisparasiitide tõrje. Kaltsiumi manustamisest karvaprobleemide puhul tõenäoliselt abi ei ole, pigem võiks loomaarsti käest küsida nn karvavitamiine, milles on asendamatuid rasvhappeid, tsinki ja biotiini. Reeglina on need õlilahused, mida võib toidu peale või otse loomale suhu tilgutada.

Spetstoidus on need vitamiinid küll olemas, kuid karvaprobleemide puhul võib neid alati juurde anda. Tuunikala oleks mõistlik mõneks ajaks kassi menüüst välja jätta ja talle ainult valmistoitu anda. Kui ülaltoodust abi ei ole, peaksite oma loomaarstiga konsulteerima.

Minu kass kraabib mööbli narmendama. Kas poes müüdavatest kraapimisvärkidest võiks abi olla? Millist valida?

Kassi küüneteritus- või kraapimispuu on sellisel puhul hea lahendus, kuid silmas tuleb pidada seda, et te peate oma kassi sellega harjutama ning see võib aega võtta. Kui loom on harjunud mööblit kraapima, ei pruugi ta kraapimispuust vaimustuda. Et asi toimima hakkaks, tuleks kraapimispuu esialgu paigutada kohta, kus kass kõige meelsamini mööblit kribib. Kui ta juba on harjunud küüneterituspuu kallal käima, võib seda tasahilju nihutada soovitud koha poole. Tõenäoliselt on kassipoega lihtsam õpetada, kui vana kassi.

Kraapimispuu valik sõltub rohkem teie kui kassi maitsest, sest põhimõte on neil kõigil üks. Alati on olemas ka võimalus, et teie kass ei võta seda omaks, sellisel juhul on võib-olla lihtsam aeg-ajalt oma kassi küüsi lõigata.

Mul on aastane benhardiin, kes ilastab hirmsasti. Kas ohtralt voolava ila vastu on võimalik midagi ette võtta?

Kahjuks olete valinud omale sellist tõugu koera, kellel rohke ilastamine on suhteliselt normaalne. Igaks juhuks võib loomaarstil lasta kontrollida, ega loomal suuõõnes mingeid probleeme ei ole. Kui kõik on korras, siis tuleb teil selle olukorraga lihtsalt leppida.