Liigselt kuum ilm võib mõjuda halvasti tõesti ka siis, kui loom on varjus. Küülikud on äärmiselt tundlikud kuumusele ja võivad küllalt lihtsalt kuumarabanduse saada. Loomadel on karvkate see, mis neid kuumuse eest kaitseb, aga alati tuleks palava ilmaga looma jälgida. Küülikul peab olema kuuma ilmaga piisavalt joogivett, aitab ka see, kui vesi on jahutatud. Kui tundub, et õues on liiga soe või õhk ei liigu piisavalt, tuleks loom tuppa viia.

See, et küülik teeb oma pabulad puuri, kus ta põhiliselt elab, mitte õue, on täiesti normaalne, stressiga ei ole sellel mingit seost. Territoorium on jagatud “elu -söögitoaks” ja “WC-ks” ning vastavalt sellele ta puuris käitub. Ka toas lahtiselt peetavad küülikud võivad käia puuris pabulaid tegemas. Kui küülik käib õues harva, siis on tal see territoorium ilmselt jagamata.

Meil on kodus mitte päris puhast tõugu prantsuse buldog. Tema silmad on hommikuti valget rähma täis ja aeg-ajalt lööb silma alumine laug valgeks (punnitab silma muna peale) ja üldse kipuvad silmad punetama. Kas võib kasutada inimestele mõeldud silmatilkasid?

Koera silmade puhastamiseks soovitaksin kasutada spetsiaalset silmapuhastusvedelikku, mida müüakse loomakliinikutes või lemmikloomapoodides. Sobib ka keedetud vesi või füsioloogiline lahus. Mingil määral rähma on normaalne, eriti suvise kuivuse ja kuumusega, sellest võivad silmad ka punetada. Võimalik, et tegu on allergiaga või nn kuiva silma sündroomiga, kuid täpsemalt oskab seda öelda loomaarst, kui on silmad üle vaadanud. Tema määrab ka ravi.

Kodus olevate inimeste silmatilkade kasutamine võib kurvalt lõppeda, sest kahjuks ei ole olemas universaalset rohtu, mis raviks ühtviisi hästi kõiki tõbesid. Kui te kasutate vale ravimit, võite oma koera silmadele liiga teha.

Ostsin poolteist nädalat tagasi lontkõrvadega jänesepoja. Ta on natuke üle 1 kuu vana. Mõni päev tagasi hakkas ta puuri plastmassseina kraapima. Kas ka jänes teritab kassi kombel küüsi? On mul vajalik puuri osta kraapimispuu? Kui on vaja, kas siis piisab ka tavalisest looduslikust puujupist?

Kassi kombel küülikud oma küüsi ei terita, aga kontrollimist vajaksid need küüned küll. Võib olla on nad liiga pikaks kasvanud ja vajaksid lõikamist. Seda saate teha kodus või loomaarsti juures.