„Eriliselt tänulik olen ma kõigile nõmmelastele, kes kooli taastamise käigus alati talgutele appi tulid,” ütles kooli direktor Riho Uulma gümnaasiumi vast uuendatud ruume tutvustades.

60 miljonit maksma läinud renoveerimine korraldati sarnaselt paljude teiste Tallinna koolidega avaliku ja erasektori koostöös. 1939. aastal valminud hoone on ehitatud tavatellistest, mis nüüd remondi käigus puhastati. Suurim ja ka väljastpoolt märgatav muutus on seotud akendega: mitmed Nõukogude ajal kinni ehitatud aknaorvad avati ja seetõttu pääseb koolimajja nüüd varasemast hulga rohkem valgust. Vilistlaste nõudmisel säilitati vana tammepuust kooli­trepp, mis puhastati. Ka osa põ­randaplaate pärineb kooli algus­ajast.

Suurima muutuse on läbi teinud kooli aula, kust on välja viidud sportimisvõimalused. „Avar aula on praeguse seisuga Nõmme kõige uhkem kontserdisaal,” märkis Riho Uulma. Seoses kooli läheneva 80 aasta juubeliga on vilistlased võtnud nõuks kinkida gümnaasiumile punasest mahagonipuust Estonia tiibklaveri. Seetõttu on algatatud annetuskampaania „Klaver tuleb kooli”, mille lahkeimale annetajale on Ivo Lill lubanud kinkida kauni klaasskulptuuri.

Ainult gümnaasiumi osa

Kuigi mõne aasta eest kuulus Nõmme gümnaasiumi renoveerimisplaanidesse ka juurdeehitus ning toona 6,3 hektari suuruseks plaanitud krundil oleksid leidnud koha nii lasteaed, algkool, põhikool kui ka gümnaasium, ei saanud see suurejooneline plaan siiski teoks. „Võib-olla ongi see hea, tulemus oleks olnud liialt kombinaatlik,” tõdes direktor. Seega jäävad põhikooliosa 1.–8. klass endiselt käima mõnisada meetrit kesklinna pool asuvas endises Hiiu põhikooli hoones.

Uued funktsioonid on ette nähtud 1999. aastal kooli juurdeehitusena valminud tornile: raamatukogu jääb küll oma endisele kohale, kuid tulevikus avatakse ka kooli ajaloole keskenduv muuseum.

Päris torni katuse alla, kuhu kunagi oli kavas rajada Tõravere observatooriumi kõrval teine Eestis aasta läbi tegutsev planetaarium, luuakse esialgu samuti näitusepind – kuid see on avalik, kus saaks osaleda igaüks.

Talgutel käimine on auasjaks

•• Raudtee lähedal Nõmme män­dide all asuvas koolis on õppinud mitmed tuntud avaliku elu ja kultuuritegelased: teiste hulgas ka Lennart Meri, Voldemar Panso.

•• Mõlemal suurkujul on koolis oma bareljeefid – Meri hoiab teadmishimulistel silma peal raamatukogus, Eesti teatri legend Panso tervitab saabujaid oma väärikal kohal fuajees.

•• Fuajeesse on koondunud ka kaks südamlikku kingitust kooli vilistlastelt: 2005. aasta lõpetajate poolt kingitud istepink kirjaga “Kõigil meil on üks tänav, pink ja puu.” ning suur peegel tsitaadiga Antoine de Saint-Exupéry lühiromaanist “Väike prints”. 

•• Üldse on vilistlased oma kooli direktor Uulma sõnul alati meeles pidanud: kooliõuele on istutatud puid ning kui koolil vahel abi tarvis läheb, on talgutel käimine pigem auasjaks.

•• “Ei ole küll täheldanud, et vanemad peaksid oma lapsi sundima appi tulema ning tavaliselt tullakse isegi,” ütles koolidirektor Riho Uulma.