Sama mure on ka teistel väikelaste vanematel Pärnu maantee ja Magdaleena tänava kandis, kus lisaks lennukitele tõstavad mürataset ka rongid ja trammid. “Majaomanikuna paneb muretsema vana maja vastupidavus sellisele värinale,” tõdes Magdaleena tänaval elav Hedi, kes seitsme aasta jooksul mürinaga harjuda on püüdnud. Ka Matil polnud kaks aastat tagasi uude korterisse kolides aimugi, millised probleemid teda ees ootavad. “Kui esimene lennuk üle maja lendas, jäi hing kinni – et mis nüüd siis toimub?!” kirjeldas ta.

Lennukoridori alla jäävad uusasumid

Lennuameti lennutegevuse osakonna juhataja Aadu Lee möönis, et kaebusi tugeva müra üle jõuab ametini alailma. “Samad probleemid on Amsterdamis, Helsingis ja Berliinis, kus lennuväljad samuti keset linna asuvad,” nentis ta. Lee kinnitusel on Eesti lennunduseeskirjad, sealhulgas ka mürataseme piir kooskõlas euronõuetega. “Müra ei ületa lubatud taset, see lihtsalt tundub inimestele väga tugev,” leidis ta.

Lee sõnul ei näe lennuamet muud lahendust, kui probleemne piirkond elurajooni asemel tööstusrajooniks muuta. Lennujaama kolimisel mõtet ei ole. “Teiste riikide kogemus on näidanud, et kui lennujaam kaugemale kolida, tekib selle ümber varsti ikkagi uus elamurajoon,” rääkis ta.

Lee lisas, et lennukimüra üle kurdavad ka Mõigu ja Tartu maantee äärsete uute elurajoonide elanikud. Mõigu kohal tiirlevad lisaks ka õppelennukid. “Natuke on meil veel ruumi lennukeid rabade kohale suunata, aga linn laieneb järjest. Uute majade ehitajad ei oska arvestada, et hakkavad elama lennujaama läheduses.”

Tööstus kolib Tallinnast välja

Linna keskkonnateenistuse juhataja Tarmo Pauklin pidas elurajooni mujale kolimise ideed absurdseks. “Tendents on ikka niipidi, et tööstus kolib linnast välja. Kui lennujaam tahab keset linna asuda, siis muretsegu vähem müra tekitavad lennukid või muutku lennukoridori,” lausus ta. Pauklini sõnul on kesklinna vahetus läheduses paiknev lennujaam oma aja ära elanud. “Nõukogude ajal oli müra muidugi hullem, aga praegu

tuleb uusi lennuliine järjest juurde.”

Lennukimüra jääb normi piiresse

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel ei ületa lennujaama tekitatav müra lubatud piirväärtusi ning alates 2002. aastast on keelatud raskete, Vene, Ukraina ja Ameerika Ühendriikide päritolu vanade mudelite maandumine Tallinnas. Tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Agnes Jürgens ütles, et müra monitooritakse pidevalt ning koostatud on ka Tallinna mürakaart. Elanike pretensioone tugeva müra kohta tervisekaitsjad saanud ei ole.