"Tõenäoliselt pehmem variant oleks see alternatiiv, mida valitsus kaalus veel aasta alguses, et teise samba makseid proportsionaalselt vähendada, mil kaaluti 2+4 skeemi asemel mõneks ajaks 1+2 skeemi kehtestamist," vahendasid ERR uudised Tallinna ülikooli sotsiaaltöö instituudi direktor Lauri Leppiku intervjuud ETV hommikuprogrammis.

Leppik lisas siiski, et kui teise samba külmutamine oleks piisav tagatis Eesti eurotsooni jõudmiseks, siis tuleb võib-olla see ohver ka tuua.

Leppik sõnas, et kindlasti on teise samba pensionimaksete külmutamine mingil määral ka valitsuse usaldusväärsuse küsimus, kuid teisalt on usaldusväärsust murendanud juba ka teise samba fondide kehv käekäik eelmise aasta teises pooles ja selle aasta alguses.

"Me ei saa vaadata olukorda ainult nii, et ainult valitsus on see, kes teise samba usaldusväärsust murendab, kindlasti oleks valitsusel märksa keerulisem sellist ettepanekut üldse teha, kui teise samba fondidel oleks läinud hästi või kui nad oleks puhtamalt sellest kriisist välja tulnud," märkis professor.