Mees tutvustas ennast kui Saue valla uut sotsiaalosakonna ametnikku, kes on tulnud vanainimeste probleemidega tutvuma. „Ütlesin, et korter on külm, aga raha uute akende jaoks ei ole. Mees ütles, et ärge muretsege, küll saab aknad,” rääkis proua. Võõras võttis ta käekõrvale ja koos mindi korterisse vestlema.

Proua ei uskunud, et selline õnn on tema õuele tulnud. „Olin nagu hüpnotiseeritud! Ei teagi, mis juhtus. Olin kõigega nõus,” imestas ta. Mees lubas järgmisel päeval tagasi tulla, aknad ära mõõta ja pahaaimamatu ohvri veel autoga maniküürija juurde viia, kusjuures kõik olevat tasuta. Aga selleks olevat sotsiaalosakonnal vanaproua andmeid vaja. „Andsin oma ID-kaardi ja ta kirjutas sealt kõik maha. Lisaks kirjutasin alla mingile paberile,” rääkis proua.

Kohtumise lõpuks mainis võõras, et ta paluks 20 eurot bensiiniraha. „Mul oli ainult 15 eurot, kaks rahatähte ja mündid. Ta luges need peo peal kokku ja võttis kaasa. Järgmisel päeval pidin veel viis eurot juurde andma. Siis tuli juba ka jutt, et kolme akna paigaldamine maksab 1000 eurot, aga ma saan ka iga kuu 240 eurot anda,” ütles proua.

Tuli teinegi mees

Õhtul hakkas ta juurdlema, miks peaks sotsiaaltöötaja raha küsima, ja pöördus naabrite poole, kes helistasid kohe sotsiaalosakonda. Saue valla hooldustöötaja Rita Reino kuulis juhtumist üleeile õhtul ja soovitas proual kohe politseisse helistada. „Esmaspäeval vahetame tema ID-kaardi ära, et andmed muutuksid kehtetuks. Võib juhtuda, et võetakse SMS-laen või tehakse kahtlaseid rahalisi tehinguid ja pärast ootavad inimest inkassoarved võlgade kohta. Eks need inimesed on raha peal väljas. Meil on suur vald ja üksikuid inimesi väga palju. See oht on väga suur,” lausus Reino.

Eile tuli proua ukse taha teine mees, kes püüdis akende mõõtmise eesmärgil tuppa pääseda. „Proua siis seletas sellele mehele teda sisse laskmata, et loobub tellimusest. Kuna daamil oli naabritega kokkulepe, et ta teatab võõraste ilmumisest, siis ta läks neid appi kutsuma. Selle peale võõras kadus,” rääkis Reino.

Politsei teatel tegelevad juhtumiga edasi kohalikud konstaablid. „Ootamatute külaliste suhtes tuleb olla ettevaatlik ja pigem umbusklik. Tihti püüavad petturid kuritarvitada just vanemate inimeste usaldust. Seega tuleb olla tähelepanelik,” soovitas politsei pressiesindaja Ilmar Kahro.