134-liikmeline kompanii hakkab alluma USA Merejalaväe 2. Brigaadile (2 MEB 2d Marine Expeditionary Brigade) ja hakkab tegutsema Helmandi provintsi lõunaosas. Samas provintsis tegutseb ka praegu Afganistanis teeniv jalaväekompanii Estcoy-8, kelle vastutusalaks on Nad-e-Ali piirkond Helmandi provintsi keskel.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo ütles täna jalaväekompanii teelesaatmisel, et lisakompanii lähetamine Afganistani valimiste turvamiseks on märk sellest, et eestlaste sõnad ja teod käivad Afganistanis kooskõlas.

"Me tunneme Teie üle uhkust, kes Te olete selle väljakutse vastu võtnud," sõnas kaitseminister.

Kaitseminister avaldas ka heameelt selle üle, et ESTCOY-E on hästi ette valmistatud ning üksusele on antud parim võimalik väljaõpe ning varustus.

"See on vähim, mida saame Teie jaoks teha. Teadke, et oleme mõtetes Teiega kogu selle aja, mis kodunt eemal viibite," kinnitas Aaviksoo.

"Olge oma vastutusalal peremehed, jälgige vastast tähelepanelikult ja ennetage tema samme," ütles kindralleitnant Laaneots Tallinna lennujaama vanas reisiterminalis kompaniid teele saates. "Eesti on andnud teile parima võimaliku väljaõppe ja varustuse, teie relvavendadeks saavad Ameerika Ühendriikide merejalaväelased. Võite neid usaldada ja neile loota igas olukorras."

Kolmandik kompanii kaitseväelastest on varasema missioonikogemusega. Mitmed neist on teeninud koos USA merejalaväelastega Now Zadis Helmandi provintsis 2008.aastal Estcoy-6 koosseisus. Kompanii ülem kapten Ain Tiidrus on varasema missioonikogemusega. Kapten Tiidrus oli Afganistanis 2008. aastal jalaväekompanii Estcoy-6 ülem. 2008. aastal teenis Eesti jalaväekompanii koos USA merejalaväelastega Now Zadis Helmandi provintsis.


"Eesti ja Ameerika rahvas jagavad samu väärtusi, me mõlemad oleme pidanud oma vabaduse eest võitlema ja teame seetõttu, mida tunnevad praegu afgaanid. Tänan teid teie panuse eest, tulge tervena koju," kinnitas USA ajutine asjur Karen B. Decker.


Kompaniisse kuulub lisaks kolmele rühmale kolmeliikmeline evakuatsioonitiim, sidemehed, pioneerid, logistikaohvitser. Kompanii saab enda käsutusse 15 soomukit PASI, mis lähetatakse Afganistani lähinädalatel.

Praegu teenivad Eestist Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis jalaväekompanii Estcoy-8, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-8 teenib rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude koosseisus Suurbritannia alluvuses.

Eesti kaitsevägi osaleb rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil Afganistani Islamivabariigis 2003. aastast alates.