"Reageerijaid tuleb hinnata mitmeti. Kunstiinimeste protest on kodanikuühiskond paremas mõttes: need, kes aru ka saavad, lihtsalt peavad vajadusel rääkima. Kasvõi hilinemisega. Aga nad rääkisid varakult ka. Et nad nüüd selle eest ropult sõimata saavad, ei ole kodanikuühiskond," kirjutas Jürgen Ligi oma ajaveebis.

Ligi sõnul on aga hoopis teine lugu poliitikutega.

"Otsuse kaitsmine on neilt õige tegu, kui südamest tuleb. Aga ründamine praegu? Koalitsioonist väljas veel, kuid kamp Riigikogu sotse, kes end nüüd ühiskonnategelaste ritta seadis, käitub madalalt. Mõne puhul on see harjumus olla pulmas kadunuke ja matusel pruut. Aga mitte kõigi," sõnas Ligi.

Tema sõnul pole sotsidelt varem samba teemadel kuuldud Ühtki piiksu.

"Mitte midagi ei ole kuuldud sellest, et nad oleksid oma pöördumisse pühendanud teisi erakondi või koguni mõne ettepaneku teinud. Tipp on tulla välja ehituslepingu sõlmimise päeval," lisas Ligi.

Vabadussamba praeguse ideekavandi vastu allkirja andnud Eiki Nestor näeks kolossaalse risti asemel Eesti vabaduse tähistajana pigem monumenti, mille mõõtmed ja tegumood sarnaneks Tallinna reaalkooli ees asuva „Reaali Poisi“ mälestussambaga.

"Ma kirjutasin sellele pöördumisele alla kui Eesti kodanik," ütles sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Eiki Nestor sel nädalal Päevaleht Online'ile. "Minu jaoks tähendab vabadus midagi muud, kui mingi sammas," lisas Nestor, keda häirib praeguse võidutöö juures enim just selle suurus.

Nestor näeks Eesti vabadust tähistamas parimal kujul monumenti, mis oma tegumoelt, motiividelt ja eelkõige suuruselt meenutab Tallinna Reaalkooli ees asuvat mälestussammast "Reaali Poiss", mis on pühendatud Vabadussõjas langenud Tallinna õpetajatele ja õpilastele. Praegust võidusamba ideekavandit nimetas Nestor lihtsalt konservatiivseks kitšiks.