Justiitsministeeriumi värskest analüüsist selgub, et igal aastal mõistetakse Eestis kuritegudes süüdi Paide linnatäis inimesi ehk ca 10 000 isikut, lisaks satub teist sama palju inimesi õiguskaitse huviorbiiti.

„Vanglasse saadetakse aastas ca 2500 kurjategijat ehk sama palju inimesi kui elab näiteks Narva-Jõesuus,“ ütles justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja -analüüsi talituse juhataja Mari-Liis Sööt. Värske uuringuga tahtis ministeerium välja selgitada, kui paljud süüdimõistetutest ja kahtlustatavatest hiljem uue kuriteo sooritavad.

Analüüsi tulemused näitavad, et Eesti korduvkuritegevuse näitajad ei erine olulisel määral teistest riikidest. Nii Eestis kui välismaal on kõige retsidiivsemad varavastaste ning kergemate vägivallakuritegude eest süüdi mõistetud, samas kui kõige vähem panevad uusi kuritegusid toime seksuaalkurjategijad ning tapjad.

Veerand kriminaalkaristuse, kuid mitte vangistuse, saanud kurjategijatest sooritab aasta jooksul uue kuriteo. „Vanglakaristuse saanute puhul on see näitaja poolteist korda kõrgem ehk 40 protsenti. Kusjuures kõige halvemad on lood kurjategijatega, kes kannavad oma vangistuse lõpuni – nendest paneb aasta jooksul uue kuriteo toime peaaegu iga teine,“ selgitas Sööt.

Ennetähtaegselt vabastatud ja elektroonilise valve alla pandud kurjategijatest sooritavad aasta peale vangistust uue kuriteo 20 protsenti. „Loomulikult ei saa neid numbreid omavahele päris üks-ühele kõrvutada, kuna elektroonilist valvet kohaldatakse süüdimõistetute puhul, kes ongi ühiskonnale vähem ohtlikud. Samas on selline alternatiiv vangistusele kindlasti õigustatud nagu ka näiteks üldkasulik töö, mille puhul on retsidiivsuse protsent lausa 11,“ ütles Sööt.

Uuringust selgus ka, et kurjategijad, kes vanglas õpivad ja töötavad, leiavad vabanedes endale töökoha suurema tõenäosusega kui need kes vangistuse ajal millegagi ei tegele ning saavad seejuures 15 protsenti kõrgemat palka. „Pealegi panevad vanglas mittehõivatud suurema tõenäosusega toime uue kuriteo, vahe õppijate ja töötajatega on umbes pooleteistkordne,“ lisas Sööt.