Veel sel neljapäeval süüdistas peaminister Ansip Päevalehe ajakirjanikku "mingisuguste konfliktide konstrueerimises, mida tegelikus elus ei eksisteeri".

"Ärge nähke vaeva! Ärge konstrueerige! Kui te tahate ministrite arvamusi teada, küsige ministrite käest. Aga te topite nendele ministritele suhu sõnu, mida nad pole öelnud. Või te isegi sõnu ei pane suhu, te omistate mingisuguseid seisukohti, mille olemasolus te veendunud ju ei ole!" kirus Ansip neljapäevasel pressikonverentsil ajakirjanikku, kes julges küsida, milliste nippidega IRL suutis panna Reformi gaasijuhtme uuringute osas meelt muutma.

Jürgen Ligil jätkus oma eilses blogisissekandes aga koalitsioonipartneri kohta kriitilisi mõtteid küll ja veel.

"Me murrame läbi iga lahtise ukse, nii et pilpad lendavad, olgu või kappi. Vanasti vaadati selliste peale pahasti, aga meie valitsus teeb seda jälle ja rahvas hoopis rõõmustab," ironiseeris Ligi kunagise Res Publica poliitikasse tuleku ühe peamise hüüdlause üle.

"Toru-uuringute küsimuses ütles valitsus "ei taha - ei taha - ei taha". Ühest eist olnuks ju vähe, vaja oli, et kõige kõvemini kõlaks (Mart - toim) Laari oma ja kindlasti ka uurimistele. Igasugune põhjenduste leidmine, mis jäävad väljapoole Eesti-Vene halbu suhteid, oleks võinud põhiaadet varjutada," jätkas Ligi. "Ega midagi, kõik on enam-vähem OK, kui toru Läänemerre ei tule. Aga pigem ta siiski tuleb, nüüd lihtsalt koos väikluse märgiga."

Jürgen Ligi lisas, et on selge, et kui rahvas on pommihirmu aetud, ei ole mõistusel valitsuses kerge.

"Kui räägib mõne mehe süda, võib ajud koju jätta, ütles IRL-i minister. Kuis oleks, kui samad hirmutajad võtaksid vaatluse alla me maismaa ja küsiksid, kas olete Tallinna ja Paldiski poolt. Mõlemast leiab hoopis reaalsemad pommid palja silmaga," kirjutas Ligi.

Ligi hinnangul oli IRL-i asjaajamine enne uuringute-otsust parlamentarismi triumf. "Ministrid ütlesid uuringutele ükshaaval "jah", kuid fraktsiooni avalduse peale oli kohe võtta väide, et asi ei saa tulla kõne allagi."

"Suurmeister oli siin muidugi (Juhan) Parts. Otsese küsimuse peale sellest vastuolust oli ta teemast nii üle! Ta vaatab laiemat pilti kui suudab majandusminister! Selle asemel saanuks öelda, et on saanud vahepeal targemaks, aga see oleks ju alandus, Juhan," kirjutas Ligi oma blogis.

Ligil jätkus krõbedaid süüdistusi ka IRL-i juhi Mart Laari suhtes.

"Laar ei häbenenud täitmast lehti süüdistustega, et Välisministeerium ja Reformierakond toru soosivad, ning rääkimast, et see tuleks territoriaalmerre. Kumbki väide ei ole olnud tõsi," kirjutas Ligi. "Ekspertiisis, mille järgi Paet pakkus uurimise lubamist ja ehitamise tõrjumist, osalesid aga üksmeelselt Laari parteikaaslased Maasikas, Lepik ja Kokk."

"Minu süda oleks rahul, kui toru tõesti ei tuleks, aga meie otsus tulnuks uuringute pinnalt, kiusupunni mängimata. Ust murda polnuks vaja, aga see pole kahjuks esimene kord. Pronksmehe viimine oli kindel ja seadustatud, kui IRL surus peale OMA seaduseparandust, et asi toimuks topelt. Hoiatused ei aidanud, aga muudatus osutus seadusevastaseks ikka. Üksmeele hind oli mõttetult kõrge," jätkas Reformierakonna juhtpoliitik.

"Piirileppega murdsime end üksmeele nimel kappi. Iseseisvuse aated, MRP ja okupatsiooni kuritegelikkus oli palju kordi mujal ära öeldud, kuid Isamaa ilu nõuti ka Venemaaga leppe juurde. Sai hoiatatud, aga lõpuks lepitud. Põrutagu pealegi. Aga kapist ei pääsenudki kuhugi, teine pool ei mõistnud nii ilusat lepet hinnata," tuletas Ligi meelde Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimist riigikogus.

IRL-i esimees Mart Laar nimetas nädala eest erakonnakaaslastele saadetud kirjas naiivseteks ja üllatavateks reformierakondlasest välisministri Urmas Paeti arvamust, et kui Eesti annab loa uuringuteks Eesti majandusvööndis, on meil hiljem ikkagi kerge keelduda nõustumast gaasitoru rajamisega.

Paet rääkis kuni selle nädala kolmapäeva hilisõhtuni avalikkusele vaid argumentidest, miks võiks Eesti mereuuringutega nõustuda. Välisministeerium saatis ajalehtede toimetustele hoogsalt ka vastavate dokumentide mustandeid. Keeldumise põhjendustest asus Paet rääkima alles peale valitsuse sellekohast otsust neljapäeva keskpäeval.

President Toomas Hendrik Ilves teatas sel nädalal, et on pidanud "usalduslikke ja tihedaid" vestlusi nii reformierakondlasest peaministri Ansipi kui välisminister Paetiga ning kutsus kõiki üles mitte ohverdama olulisi välispoliitilisi otsuseid erakondlikele hetkehuvidele.